RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Brčanski SDP o radu aktualne vlasti u prošloj godini

Organizacija SDP BiH Brčko distrikta BiH održala je konferenciju za novinare na temu „Godišnja press konferencija-osvrt na 2017. godinu“

Na ovu temu Suad Burić, predsjednik OO SDP BiH Brčko distrikta BiH, između ostalog, je rekao:

Obilježje prve godine mandata nove/stare vlasti u Brčko distriktu BiH jeste da se ništa nije promijenilo i da je nastavljeno propadanje našeg grada u svim oblastima i na svim nivoima.

Interesna koalicija sastavljena od SDA, SBB, S BiH, SNSD, SDS i HDZ, podržana od predstavnika manjina, kojoj je lični interes prvi na listi prioriteta, gotovo cijelu godinu je provela u međusobnoim napetostima, atmosferi nepovjerenja i stalnim previranjima, koja su u drugoj polovini godini i kulminirala totalnom blokadom rada izvršne vlasti, koja traje i danas osim u izuzetnim slučajevima, kada treba međusobno podijeliti javni novac kroz razne vidove grantova ili drugih davanja iz budžeta a koja imaju za svrhu velikim dijelom i ličnu odnosno stranačku korist.

Nijedno od niza velikih obećanja koja su dali nakon provedenih lokalnih izbora i uspostave vlasti, nisu ispunili. Nisu pokrenute reforme javne uprave, nije povećan obim zapošljavanja u realnom sektoru, nastavljeno je bezobzirno zapošljavanje u javnom sektoru po osnovu ugovora o djelu, nisu implementirani zakoni iz oblasti sprječavanja kriminala i korupcije, nisu obezbjeđeni zakonski preduslovi za formiranje industrijskih zona, sa velikim zakašnjenjem je pokrenuta procedura izrade novog Prostornog plana Brčko distrikta BiH, nisu riješena egzistencijalna pitanja opstanka i funkcionisanja privatnih Univerziteta niti je riješen status studenata sa tih fakulteta u pogledu priznavanja diploma, realizacija kapitalnog budžeta je katastrofalna i nikada na manjem nivou, budžet je donijet u julu 2017. godine, itd., itd., …

Naravno, ovakvo ponašanje vlasti, njihov nerad i neznanje proizvele su i nemoć u suprostavljanju izazovima današnjice u pogledu stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta, otvaranju novih radnih mjesta, privlačenju investicija, borbi protiv korupcije koja je najviše zastupljena u javnom sektoru, borbi za poboljšanje statusa radnika, olakšavanje života našim sugrađanima koji su u stanju socijalne potrebe. Sve ovo je dovelo i do masovnog odlaska, prije svega mladih ljudi, sa ovih prostora. Zvanični podaci kažu je Brčko, u periodu 2013-2016. godina, napustilo 4.223 osobe, a da je u 2017. godini trend odlaska višestruko povećan. Po toj statistici naš grad je uz Zvornik, Sanski Most, Drvar, Cazin i Odžak mjesto sa najviše iseljenika u BiH u zadnjih par godina.

Obrazovanje u Brčko distriktu BiH je vraćeno na nivo od prije uspostave distrikta jer u našim školama osim što je svake godine sve manje učenika, nedostaje nastavni kadar, nerijetko možemo čuti i da nedostaju i osnovna nastavna pomagala ili osnovna sredstva za rad. Da ne govorimo o nedostatku prostora za normalno izvođenje nastave u pojedinim školama. Najveći uspjeh Brčko distrikta BiH u jednom periodu je bilo uspostavljenje jedinstvenog i modernog sistema obrazovanje. Danas imamo situaciju da više ličimo sistemu tri škole pod jednim krovom nego nekom modernom i efikasnom obrazovnom sistemu. Možda i najgora pojava jeste isnsistiranje nekih u vlasti da nastavni kadar mora biti iz iste nacije kao i učenici, tako da dolazimo u situaciju da se zapošljavaju nastavnici iz drugih opština i država a naši profesori ostaju na birou za zapošljavanje.

Nemoguće je ne spomenuti veliku aferu oko propusta u izgradnji i stavljanju u upotrebu zgrade policije koja je finansirana sredstvima međunarodne zajednice i Brčko distrikta BiH u višemilionskom iznosu, a da su naknadno utvrđene brojne nepravilnosti zbog kojih ista nije predata na upotrebu policiji Brčko distrikta BiH, i koja će građane ovog grada koštati još nekoliko miliona KM, a sve zbog nesposobnosti i nesnalaženju vlasti u provođenju velikih infrastrukturnih projekata.

Kako izbjeći činjenicu da je najveći projekat u Distriktu od njegovog uspostavljanja, projekat izgradnje zaobilaznice, u izuzetno velikom kašnjenju, te je direktor JP „Putevi“, zatražio dodatno kreditno zaduženje od 3 miliona eura. Podsjećanja radi, Europska banka za obnovu i razvoj je odobrila kredit Brčko distriktu BiH u iznosu od 28,5 miliona eura, a ugovor sa izvođačem radova je potpisan na 24,5 miliona eura. Postavljamo pitanje zašto se traži dodatno zaduženje kada postoji višak već odobrenog kredita u iznosu od 4 miliona eura. Da li su ta sredstva unaprijed potrošena na neke građanima nepoznate izdatke ili se radi o još jednom pokušaju zloupotrebe finansijskih sredstava u distriktu. U konačnici, zašto se produžava rok izvođenja radova za sedam mjeseci i koliko će Distrikt platiti penala za nepovučena sredstva iz odobrenog kredita. Sumnjamo da će ovaj projekat biti još jedan u nizu afera koje je proizvela ova vlast.

Takođe, moramo naglasiti i bespotrebno ulaganje blizu 700.000 KM u izgradnju mosta na Krepšiću kada je za njegovu izgradnju sredstva dobila Republika Srpska po osnovu kreditnog aranžmana sa Svjetskom bankom i projekta hitnog oporavka od poplava.  Činjenica je ida je za izvođača radova izabrana firma koja je bila za 50.000 KM skuplja od najpovoljnijeg ponuđača.

Dugo najavljivani i početkom novembra održani Biznis forum koji je trebao predstavljati prekretnicu u privrodnom razvoju Brčkog, osim novca za organizaciju koji je nepovratno izgubljen, nije donio nikakvu korist, osim lične promocije par pojedinaca iz ovdašnje vlasti. Najavljivani projekti koji će donijeti privredni razvoj su izostali i vjerovatno će najveći rezultat biti turističko-poslovna posjeta vodećih ljudi ovog grada Republici Turskoj i, u budućnosti, još nekoliko drugih atraktivnih turističkih destinacija.

Situacija u Zdravstvenom centru Brčko distrikta je haotična jer rukovodstvo ove institucije, umjesto da vodi brigu o zadržavanju postojećeg kadra i popunjavanju upražnjenih pozicija zdravstvenih radnika, više vodi računa o ispunjavanju želja stranačkih šefova i zapošljavanju u administraciji.

Šta reći o stanju u nekada vrlo uspješnom JP „Komunalno Brčko“ koje je ova vlast svojom nesposobnošću i političkom trgovinom dovela na rub kolapsa. Već više od mjesec dana se pokušava riješiti pitanje rukovođenja ovim preduzećem, na način da se postavi novi vd direktora. Bespotrebna odlaganja rješavanja ovog pitanja dovode do situacije da, trenutno, preduzeće nema izvršnog rukovodioca (direktor na bolovanju), te da je upitno normalno poslovanje. Stranačka previranja i mešetarenja jasno ukazuju da je nekome stalo da ovo preduzeće propadne, pogotovo kada uzmemo u obzir zalaganje pojedinaca iz vlasti o otpuštanju velikog broja radnika ne uzimajući u obzir niti jednu ozbiljnu analizu o stvarnomj potrebi za takvim korakom. Ovakvo ponašanje vlasti u konačnici može dovesti do toga da 500 porodica ostane bez primanja, što nas uopšte ne bi čudilo, jer vjerovatno pojedinci iz vlasti imaju rezervno rješenje, odnosno podjelu preduzeća i priavtizaciju pojedinih njegovih dijelova.

Pitamo se šta radi Sindikat Brčko distrikta u ovom slučaju i da li je njihovo ćutanje o ovom problemu znakovito i da ukazuje da je za njih bolje okrenuti glavu od ovog problema nego sebi napraviti mogući problem. Takođe, pitamo se i zašto Sindikat ne štiti radnička prava koja su ozbiljno ugrožena u Brčko distriktu BiH, te zašto ne istrajava na potpisivanju Kolektivnog ugovora. Da li na takav način štite interese velikih gazda od kojih neki sjede i u zakonodavnoj vlasti.

I na kraju, osim zdravlja, šta poželjeti u novoj 2018. godini, nego promjenu vlasti i dolazak onih koji znaju, žele i hoće da naprave pomak nabolje, koji su već dokazali da znaju upravljati na dobrobit svih i koji iskreno i bez rezerve vole ovaj grad.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.