RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Brčanski učenici vice prvaci BiH u inkluzivnoj košarci

Učenici Odjeljenje za djecu sa posebnim potrebama brčanske Treće osnovne škole, na Specijalnoj olimpijadi BiH u inkluzivnoj košarci u Tuzli, osvojili su srebrnu medalju i proglašeni su vice prvacima BiH za 2017. godinu. Ovo odjeljenje pohađa 14 djece koji su podjeljeni u dvije grupe. Jednu grupu vodi Slobodan Brkić, a drugu Sanel Bašić, po zanimanju defektolozi i oligofrenolozi.

Bašić ističe da je na ovogodišnjoj Olimpijadi održanoj 17. novembra, učestvovalo 10 učenika. “Sportskim aktivnostima se razvijaju i mentalne sposobnosti učenika. To smo prepoznali prije četiri godine i naše učenike iz ovog odjeljenja, učenike koji pohađaju inkluzivni oblik nastave, kao i učenike iz redovne populacije, uključili u program specijalne Olimpijade u BiH. Ove godine smo osvojili drugo mjesto. Za učenike sa posebnim potrebama ovo je zaista značajno i čini ih sretnim”, dodao je Bašić.

Kako je istakao, na ovom takmičenju učestvovalo je oko 150 učesnika iz 17 klubova iz različitih bh gradova. Predsjednica Vijeća učenika, učenica devetog razreda Amina Omerović, kazala je da ostali učenici mnogo pomažu svojim drugarima iz ovog odjeljenja.

“Mi njih ne gledamo kao da su drugačiji. Oni su isti kao mi samo imaju neke poteškoće u razvoju. Dosta im pomažemo, obilježavamo razne dane koji su za njih važni i družimo se s njima”, rekla je Omerović.

Direktor Treće osnovne škole, Kojo Simić, istakao je da je jako ponosan na učenike ovog odjeljenja i rezultate koje postižu na takmičenjima. “Moram reći da sam presrećan što imamo ovakve učenike. Oni nisu osvojili samo pehar u Tuzli, već i na Vlašiću, u Travniku i Sarajevu, gdje su osvojili zlato, odnosno prva mjesta”, dodao je Simić.

Još je kazao da ovakav uspjeh ne bi bio moguć bez učitelja- defektologa, saradnje roditelja, te podrške Vlade Distrikta i Odjela za obrazovanje, posebno šefa Odjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Mare Matkić, koja se uveliko zalaže za sve ovo, te im se zahvalio.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!