RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Ahmet Todorov pravosnažno osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora

Po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH Ahmet Todorov (26) iz Brčkog osuđen je na godinu i četiri mjeseca zatvora zbog neovlaštenog stavljanja u promet veće količine opojne droge i sprječavanja organa za provođenje zakona da ga procesuiraju.

Uprkos sprječavanju provođenja zakona, slučaj nabavke i držanja radi prodaje više od 1,5 kg marihuane, kao i samo sprječavanje  policije da provede službene radnje,  sankcionirani  su osudom počinioca na jedinstvenu zatvorsku kaznu. Todorovu je pred Osnovnim sudom Distrikta za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga prethodno utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, dok mu je tromjesečni zatvor utvrđen za krivično djelo sprječavanja službenog lica u vršenju službene radnje. Pored zatvorske kazne osuđenom je izrečena i mjera sigurnosti oduzimanja pronađene opojne droge, koja će kao predmet izvršenja krivičnog djela biti uništena u posebnom postupku.

Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je Todorova što je tokom septembra i oktobra nabavio radi dalje prodaje 1, 688  kg Canabis sativae L, marihuane, skrivajući tri paketa ove opojne droge u dvorištu svoje porodične kuće u Brčkom. U vezi s ovim slučajem optužen je i što je 4. oktobra uveče, u blizini Doma zdravlja u ovom gradu, sprječavao policijske službenike u vršenju pretresa njega i njegovog vozila. On je tada, opirući se hapšenju i pokušavajući se automobilom udaljiti ozlijedio dva policijska službenika, te je jednog od njih doveo u opasnost, izazvavši sudar s policijskim vozilom. Nakon što je tada uhapšen i sproveden pred tužioca, Todorov je tokom daljeg postupka sve do izricanja presude boravio u pritvoru, pošto mu je po prijedlogu Tužilaštva ova mjera određena zbog opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo.

Osuđujuća presuda rezultat je intenzivnog procesuiranja Todorova, višestrukog povratnika u vršenju krivičnih djela, protiv koga je Tužilaštvo za kratko vrijeme provelo cjelovitu istragu. Djelujući u saradnji s Policijom Distrikta Tužilaštvo je u okviru brze i sveobuhvatne istrage osiguralo potrebne dokaze o krivičnim djelima s kojima se kao njihov počinilac povezivao upravo pravosnažno osuđeni Todorov.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.