RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Brčanskom javnom zdravstvu nova oprema, ali i obuka kadra

Najavljeni kapitalni projekti u javnom zdravtsvu Brčko distrikta u dijelu nabave medicinske aparature, konkretno CT-a i magnetne rezonance, nažalost, nisu mogli biti realizirali protekle godine.

dr. Sabrija Čandić

Šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Distrikta dr. Sabrija Čandić kaže da će se, kada je u pitanju CT, krenuti u izradu nove tehničke specifikacije, jer su u prethodnoj proceduri uočene manjkavosti. „Tadašnja cijena CT-a je iznosila oko milijun i pol maraka, što mi nismo mogli uskladiti s našim materijalnim mogućnostima“, kazao je dr. Čandić, napominjući da je u tijeku još nabava digitalne rendgenskopije, dva sanitetska vozila s posebnom opremom, te izgradnja nove bolničke tranfostanice, sa znatno jačim i stabilnijim elektronapajanjem.

Iako proces nabave ide uglavnom sporo, problem s kojim se brčansko javno zdravstvo susreće je i demontaža otpisanih starih aparata, koji se moraju ekološki odložiti ili eventualno reciklirati.

“Domu zdravlja nedostaje mnogo toga, te smo u pregovorima oko izgradnje dodatnog objekta, gdje bi bile preseljena pojedina odjeljenja, a sve to kako bi se rasteretila gužva u postojećim prostorijama”, ističe dr. Čandić, nastavljajući da je u planu izgradnja i garaža nadomak tog objekta, kao i poslovnih prostora.

Podsjetimo, Javna zdravstvena ustanova Brčko distrikta nedavno je dobila četiri nova anesteziološka aparata i trenutno se vrši obuka potrebnog kadra. Na pitanje imamo li stručan kadar kada je u pitanju kompletna navedena aparatura, dr. Čandić ističe da nemamo, te da će u narednom razdoblju za medicinsko osoblje najvjerojatnije biti organizirane dodatne obuke u obližnjim kliničkim centrima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!