RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Брчко дистрикту потребан Закон о вантјелесној оплодњи

Чланови Удружења “Беба више” из Брчког данас су организовали дебату под називом “Упорност рађа” усмјерену на борбу против неплодности. Овом приликом указано је на проблем непостојања Закона о вантјелесној оплодњи којим би се, како су истакли, увелико олакшала ситуација паровима који се боре са стерилитетом.

Дебати је присуствовао и градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић који је, овом приликом, пружио пуну подршку раду Удружења “Беба више” и подсјетио да Брчко дистрикт БиХ финансира два поступка вантјелесне оплодње годишње.

“Ми смо још у фебруару покренули разговоре и иницијативу финансирања трећег поступка вантјелесне оплодње током године и постоји разумијевање и наговјештаји да би се могао обезбиједити додатни новац за те намјене. То би, свакако, био конкретан вид подршке Удружењу Беба више“, рекао је градоначелник Милић који је навео и да законска регулатива о овом питању не постоји у Брчком, али ни на државном нивоу, те да ће Брчко дистрикт БиХ учествовати у складу са својим надлежностима како би се коначно дошло до израде поменутог закона.

У раду данашње дебате учествовала су и удружења “Шанса за родитељство” из Београда и “Беба 1” из Зворника са којима је потписан Мемораднум о међусобној сарадњи, али и предложено да се брчанско удружење учлани у европску кровну организацију за борбу против стерилитета Фертилити Јуроп.

Жељко Лазаревић, предсједник Удружења „Беба више“ навео је да размјена искустава са удружењима из Београда и Зворника, али и сличним удружењима из других градова помаже да се спознају одређене смјернице које ће помоћи у припреми и изради будућег закона о вантјелесној оплодњи у Брчком. Учесници дебате су истакли да, на европском нивоу, сваки пети пар има проблем са остварењем трудноће што негативно утиче на укупни наталитет.

“Такви подаци су и на нивоу Босне и Херцеговине гдје не постоји Закон о вантјелесној оплодњи тако да, ако у држави или граду постоји добар план подизања наталитета, онда је доношење закона о вантјелесној оплодњи једино право рјешење”, истакла је Сандра Јовановић из београдског Удружења “Шанса за родитељство”.

Удружење “Беба више”, које постоји од 2013. године, окупља 20 парова, а највећи остварени успјех, до сада, јесте шест рођених беба.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!