RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Број прелазака преко границе БиХ повећан за 7,52 одсто

Гранична полиција БиХ у првој половини године регистровала је прелазак 24.010.779 лица преко границе БиХ, што је за 1.678.654 лица или 7,52 одсто више у односу на исти период лани.

Начелник кабинета директора Граничне полиције БиХ Радиша Самарџија рекао је Срни да је број путника преко границе с Хрватском износио 16.997.374, са Србијом 5.449.947 и Црном Гором 767.910, а воденим путем границу је прешло 5.162 путника, док је у ваздушном саобраћају учествовало 790.386 лица.

Од укупног преласка, на улазу је регистровано 11.910.956 лица, а на излазу 12.099.823.

Он је навео да је у првој половини године евидентирано 1.678 прелазака или покушаја преласка преко границе за 891 лице за којима су надлежни органи расписали потјернице, расписе о трагању, мјере забране преласка границе безбједносно интересантних лица, лица о којима је потребно доставити информацију о преласку границе и остале потраге.

“У односу на исти период прошле године, број евидентираних прелазака границе предметних лица мањи је за 336 или 16,68 одсто, док је укупан број лица мањи за 176 или 16,49 одсто”, прецизирао је Самарџија.

Говорећи о лицима пронађеним по потрагама и расписима судско-полицијских органа, Интерпола и других надлежних органа у БиХ, Самарџија је навео да је приликом граничне контроле идентификовано 290 лица за која је утврђено да су потраге активне, што је за девет лица или три одсто мање у односу на прошлу годину.

“На основу расписаних потјерница по захтјеву Интерпола Сарајево пронађено је 75 лица за којима је потјерница била активна, што је у односу на прошлу годину више за једно лице или 1,35 одсто. Од укупног броја идентификованих лица за којима су потраге/потјернице у тренутку контроле биле активне у базама Граничне полиције, 181 или 33,15 одсто у међувремено је обустављено, а да информација о томе није благовремено достављена Граничној полицији што је мање за 82 или 31,18 одсто у односу на прошлу годину”, додао је Самарџија.

Он је навео да су током извјештајног периода пронађена 183 документа – 136 личне карте, 46 пасоша и једна возачка дозвола, што је више за 35 или 23,65 одсто у односу на првих шест мјесеци прошле године, када је пронађено 148 докумената.

Самарџија је прецизирао да је у базама података /ИДДЕЕА и Интерпол/ пронађено 68 докумената БиХ која се потражују по разним основама или су проглашена као неважећа од надлежног органа, односно као украдена или изгубљена, што је више за 15 или 28,30 одсто у односу на исти период прошле године када су пронађена 53 документа.

“У базама података Интерпола пронађено је 115 страних докумената, 95 личних карти и 20 пасоша, што је више за 20 или 21,05 одсто у односу на прошлу годину”, закључио је Самарџија.

Извор: СРНА

Фото: Интернет

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Четворица турских држављана покушали ући у БиХ са фалсификованим ПЦР тестом

Radio Brčko

На граници Хрватске и БиХ снимљена необична животиња

Radio Brčko

GP BiH: Nova odluka u vezi ulaska stranaca u BiH

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!