RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Bugarska vlada izdvojila 28 miliona leva za suzbijanje afričke svinjske kuge

Bugarska vlada  je u srijedu izdvojila 28 miliona leva Ministarstvu poljoprivrede, hrane i šumarstva za plaćanje naknade i sve troškove koji su uključeni u mjere Agencije za sigurnost hrane protiv afričke svinjske kuge (ASF), rekla je ministrica poljoprivrede Dessislava Taneva.

Sve mjere koje provode veterinarske vlasti u skladu su s EU Strateškim pristupom upravljanju ASF-om iz 2015. godine, prenosi BTA.

Taneva je dodala da je ovo izdvajanje dio predviđenih rashoda od 23 miliona eura koje je Evropska komisija zatražila 14. augusta. Nakon revizija, EU će pokriti oko 75 posto plaćanja naknade za zaklane svinje, za dezinfekciju i uništenu stočnu hranu.

Do sada je zabilježeno 33 slučaja epidemije ASF-a na farmama kod svinja u Bugarskoj. Pet ih je prijavljeno u augustu, a u posljednja dvije sedmice nije bilo novih slučajeva, u usporedbi s 28 epidemija u julu.

BTA dalje navodi da su  43 područja zaražena ASF-om registrirana u deset od 28  zemalja EU.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Bugarskoj zaplijenjena krivotvorena putovnica glumca Sylvestera Stallonea

Radio Brčko

Najmanje 46 osoba stradalo nakon što se zapalio autobus iz Sjeverne Makedonije

Radio Brčko

Bugarska zabranila uvoz 1.546 tona namirnica iz trećih zemalja

Radio Brčko