RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

CBBiH: Krivotvorine KM su u većini slučajeva loše kvalitete

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) u 2019. godini registrovano je ukupno 2.190 komada krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena, što je za 7,91 posto manje u odnosu na 2018., potvrđeno je Feni iz te institucije.

Ističu da su krivotvorine konvertibilne marke (KM) u većini slučajeva loše kvalitete, dok kod eura i američkog dolara (USD) postoje i znatno kvalitetnije krivotvorine.

Od ukupnog broja krivotvorenih novčanica i kovanica svih valuta i apoena, u prošloj godini je u CBBiH registrovano 1.609 krivotvorenih novčanica i kovanog novca konvertibilne marke, od čega 453 komada krivotvorenih novčanica KM, što je za 14,85 posto manje u odnosu na 2018. i 1.156 komada krivotvorina kovanog novca KM, što je za 24,84 posto manje u odnosu na godinu ranije.

U pogledu apoenske strukture, najviše krivotvorenih novčanica KM je bilo u apoenu od 50 KM (213 komada), zatim od 100 KM (164 komada), te u apoenu od 20 KM (57 komada), dok je kod krivotvorina kovanog novca KM najviše bilo u apoenu od jedne KM (1.087 komada), zatim od pet KM (60 komada), a najmanje u apoenu od dvije KM (devet komada).

U 2019. registrovano je i 539 komada krivotvorenih novčanica eura, najviše u apoenu od 100 eura (225 komada), zatim od 20 eura (144 komada), te u apoenu od 200 eura (96 komada).

Registrovana su i 42 komada krivotvorenih novčanica ostalih valuta, od čega četiri komada britanskih funti (tri u apoenu od 20 GBP i jedan u apoenu od 50 GBP), tri komada hrvatskih kuna (jedan u apoenu od 200 HRK i dva u apoenu od 500 HRK), šest komada srbijanskih dinara (u apoenu od 1.000 RSD) i 29 komada američkih dolara (dva u apoenu od 50 USD i 27 u apoenu od 100 USD).

Iz CBBiH navode da je kod prepoznavanja krivotvorina potrebno obratiti pažnju na to da osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitna obilježja koja se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

Tako, naprimjer, kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenljiivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra.

O svim tim obilježjima CBBiH obavještava javnost prilikom puštanja u opticaj novih serija novčanica, a informacije su dostupne i na njihovoj internet stranici.

Naglašavaju da je preporučljivo provjeriti što više tih obilježja na sumnjivoj novčanici, pa i uporediti ih s obilježjima na drugoj novčanici koja nije sporna. Osim tih zaštitnih obilježja, postoje i ona koja se provjeravaju upotrebom odgovarajuće opreme, a koju koriste banke i druge institucije.

Također, navode da se krivotvorene kovanice od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i slično.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Centralna banka projektovala: Manja inflacija, ali rast BDP-a u odnosu na prošlo godinu

Radio Brčko

U BiH bloklirano čak 100.463 računa poslovnih subjekata

Radio Brčko

SIPA istražuje navodne malverzacije prilikom zapošljavanja u Centralnoj banci BiH

Radio Brčko