RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Članovi Udruženja dijabetičara građanima besplatno mjerili šećer i tlak

Akcijom besplatne kontrole šećera u krvi na Trgu mladih, danas su članovi Uduženja dijabetičara Brčko distrikta BiH obilježili 14.studeni, Svjetski dan šećerne bolesti, koji se ove godine održava pod motom “Žene i dijebetes – naše pravo za zdravu budućnost”.

Iako je kiša padala cijelo jutro, veliki broj građana odazvalo se akciji, od kojih većina oboljelih od ove bolesti. Hajrija Metaj prije dvanaest godina je obolila od dijebetesa Prvobitnu terapiju je koristila osam godina, da bi prije godinu dana njezina šećerna bolest prerasla u tip 1, zbog čega je danas na inzulinu.

“Jednom dnevno koristim inzulin, jer mi se šećer kreće na razini ispod 10. Osim toga, pokušavam ga sniziti alaternativom. Otkad sam počela piti čaj od lista smokve, osjećam se bolje. Od prehrane izbjegavam krompir, rižu i bijeli kruh. Većinom konzumiram integralne proizvode, povrće, te voće, ali toliko koliko može stati u jednu šaku “, ispričala nam je Metaj, nakon što su joj danas izmjereni šećer i tlak.

Ramiza Čehajić sa šećerom se bori odnedavno i kaže da joj šetnja najviše pomaže, ali zbog otežanog disanja najčešće mora mirovati. Prve simptome oboljenja osjetila je, kaže, kada joj se počela javljati učestala glad, nesvjestice i bolovi u glavi. “Iako nisam doktor, smatram da sve dolazi od stresa”, izričita je Ćehajić.

Prema evidenciji Udruženja dijabetičara, u Brčko distritku ima oko 1.200 oboljelih od šećerne bolesti. Đorđe Vuković, predsjednik Udruženja kaže da je broj dijabetičara iz godine u godine u neznatnom porastu. “U ovoj godini nismo imali ni jednog mlađeg novog člana, što je napredak, ako se prisjetimo da smo ranijih godina znali imati i po troje djece”, istaknuo je Vuković, podsjećajući da je veliki broj dijabetičara prešao na novi inzulin, koji je nedavno stavljen na esencijalnu listu.

Današnju akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi podržali su djelatnici brčanskog Zdravstvenog centra. U poslijepodnevnim satima u gradu, aktivnosti su nastavljene “Šetnjom do zdravlja”, a nakon toga endokrinolog prim. dr. Mirjana Todorović održat će edukativno predavanje na temu “Žena i diabetes mellitus”.

Prema procjenama Međunarodne dijabetičke federacije u svijetu je trenutačno 415 milijuna odraslih osoba koje imaju šećernu bolest, od čega je 199 milijuna žena.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.