RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Unija distrofičara BiH – rješenje problema ove populacije

Udruženje građana “Distrofičari” Brčko Distrikt BiH kroz svoje redovne aktivnosti organizovalo je okrugli sto s ciljem poboljšanja kvaliteta života oboljelih, razmjene iskustava sa sličnim udruženjima iz drugih sredina i daljnjeg rada formirane organizacije distrofičara na državnom nivou.

“Cilj nam je da tek oboljele od ove teške progresivne bolesti edukujemo što je moguće više kroz predavanja”, kazala nam je predsjednica Enisa Rendić.

Boško Cvjetinović se zahvalio Vladi Brčko Distrikta na dosadašnjoj pomoći, ali i iskazao stav da je godišnji tretman od 15 dana banjskog liječenja nedovoljan, te da bi ga trebalo barem udvostručiti.

Radomir Ristić, izvršni direktor Udruženja distrofičara regije Banja Luka je kazao da su generalno, udruženja distrofičara razjedinjenja u traženju svojih prava u društvu i da je prava adresa za razrješenje situcije Unija distrofičara BiH, kroz koju bi se izjednačila prava za sve njene članove.

Unija distrofičara BiH trenutno ima kancelarije u Sarajevu i Banja Luci, formirano je jedno zajedničko tijelo na nivou BiH za čiji rad se čeka sudsko rješenje.

Pošto je situacija haotična za distrofičare po pitanju organizacije, na integraciji se radi ubrzano, a biće pokrenuto i pitanje invalidnine koja se u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu ne isplaćuje, dok je u Federaciji BiH, to riješeno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.