RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Dan učitelja obilježen svečanom akademijom i izložbom arhivske građe

Svjetski dan učitelja, koji se ove godine obilježava pod motom “Podučavanje u slobodi, osnaživanje učitelja”, sinoć je proslavljen svečanom akademijom u brčanskom Domu kulture i organizaciji Odjela za obrazovanje. Uz pozdravnu studentsku himnu “Gaudeamus”, učenici i nastavnici Osnovne muzičke škole izveli su nekoliko skladbi za  violinu, klavira i solo pjevanje, dok su se učenici Gimnazije, Druge osnovne škole i brčanskog vrtića predstavili recitalima.

Šef resornog Odjela Senad Osmanović na početku akademije čestitao je svim učiteljima njihov dan, poželivši im puno uspjeha u daljnjem radu.

S obzirom na vremena koja su došla, pitali smo nastavnike da nam iznesu svoj stav u vezi sa statusom učitelja danas i nekada. Nekadašnji i aktualni ravnatelj u Osnovnoj školi u Bijeloj Petar Mendeš ističe da društvo sve teže prihvaća ulogu učitelja.

“Vrlo je teško ostvariti epitet dobrog učitelja. Ne vidi se  sve ono što radimo. No, i pored toga, kada bih se ponovno rodio bio bih učitelj”, poručio je Mendeš.

Sličnog razmišljanja je profesorica violine Biljana Petrović. Ona kaže da je status učitelja danas lošiji nego ranije, te da učenici sve manje iskazuju poštovanje prema nastavnicima. Navela je primjer bivših đaka, koji rijetko pozdravljaju svoje nekadašnje nastavnike.

U organizaciji Odjela za javni registar, Služba za arhiv također je odala počast svim učiteljima bogatom izložbom dokumenata i fotografijom u Gradskoj vijećnici. Postavka je nastala kao produkt rada istraživanja kroz arhivsku građu od austrougarskog razdoblja do danas. Ćazim Suljević, šef Službe za arhiv predstavio je odjele postavke, koju je sačinjavala građa sačinjena od učiteljskih preporuka, deklaracija o svjetskim smjernicama strateških pravaca obrazovanja, originalnih dokumenata raznih priznanja, vjerskih zajednica i drugi. Također, jedan dio odjela posvećen je profesorima koji su dali doprinos Ekonomskom fakultetu, te učitelju Vasi Pelagiću i profesoru Esadu Pitiću. Događaju su prisustvovali predstavnici vlasti, vjerskih zajednica i građani.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!