RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Pravobranilaštvo spriječilo odliv milionskih sredstava

Od preko 5.000 predmeta, Pravobranilaštvo Brčko distrikta BiH, u prvoj polovini ove godine arhiviralo je 1.013 predmeta tako da je u radu ostalo još 4.284 predmeta. Od ukupnog broja predmeta, čak 80 posto je parničnih i izvršnih, te onih gdje se daje mišljenje.

Glavni pravobranilac Ilinka Gavrić kazala je da su za izvještajni period od janura do juna 2017. godine, dosuđenja na štetu Distrikta nešto preko million maraka gdje se skoro 700.000 odnosi na dosuđenja za pravosnažno okončane parnične postupke po tužbama nastavnog osoblja radi izmirenja razlike u platama.

“I dalje imamo određeni broj predmeta po tužbama radi naknade štete po raznim osnovama. Tu su i dalje  tužbe radi naknade štete zbog ugriza pasa lutalica, ali evo i tu imamo tendenciju smanjenja broja predmeta. Imamo u ukupnom iznosu i dosuđenja na ime naknada za eksproprisane nekretnine”, dodala je Gavrić.

Kako je istakla, dosuđenja u korist Distrikta, za prvu polovinu ove godine, iznose preko 700.000 maraka, s tim da se po pravosnažno okončanim postupcima, uspio spriječiti odliv preko 22 miliona maraka traženih po dvije tužbe kao i 61 milion maraka u parničnom postupku gdje su tužioci bili privatizacioni investicioni fondovi.

U toku su još dva parnična postupka za koje sada postoje prvostepene sudske odluke pred pravosuđem Distrikta, odnosno odbijajuće presude na iznos na ime glavnog duga oko 100 miliona maraka.

Oni su sada u odlučivanju po žalbi, a proistekli su iz stečajnog postupka oko D.D. Novi Bimeks.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!