RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Danas je Svjetski dan radija

Povodom obilježavanja Svjetskog dana radija, danas je u Američkom kutku u Brčkom upriličena radionica sa učenicima osnovnih škola iz Brčko distrikta na kojoj je bilo riječi o istorijskom razvoju ovog medija te njegovom prilagođavanju novim tehnološkim trendovima.

Svjetski dan radija u Brčko distriktu danas je obilježen skromno. Kao i uvijek, radio rijetko kad ima vremena za sebe jer dnevni događaji i potreba za brzim plasiranja informacija obično budu važniji od godišnjica ili  obilježavanja ovog dana. Ali o radiju kao mediju nekad i sad govorilo se na radionici koju je sa učenicima osnovnih škola u Američkom kutku u Brčkom danas organizovala Emina Osmić Hajdarević, porfesorica bosanskog jezika.

Neke od tema o kojima se pričalo na ovoj radionici su bile i koliko mladi danas stvarno slušaju radio, kako i na koji način to čine te da li internet sve više kod mlađih generacija potiskuje radio u drugi plan.

Nakon teoretskog dijela radionice učenici osnovnih škola su posjetili “Radio Brčko” gdje su se upoznali sa procesom rada i načinom stvaranja i emitovanja programa.

Svjetski dan radija obilježava se od 2011. godine, kada je Glavna konferencija UNESCO-a na 36. zasjedanju proglasila 13. februar za Svjetski dan radija. Ovaj datum izabran je zbog toga što je upravo 13. februara 1946. godine osnovan Radio Ujedinjenih naroda.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.