RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Povećanje plata traže prosvjetni radnici u Brčkom

Prosvjetni radnici iz Brčko distrikta odlučili su ukazati na svoje nezadovoljstvo platama i uslovima u kojima rade. Učinili su to tokom javnih rasprava o Prijedlogu budžeta, zahtijevajući od vlasti povećanje plata.

Prosvjetari iz distrikta Brčko tvrde da se godinama suočavaju sa brojnim problemima. Također ističu da te iste probleme vlast u Distriktu ne želi rješavati jer kako drugačije tumačiti činjenicu da dugogodišnji zahtjevi prosvjetnih radnika nisu prihvaćeni.

“Zadnjih godina došlo je do velikog povećanja plata u drugim odjeljenjima, ali nažalost ne i u obrazovanju. Iako u zakonu stoji da je obrazovanje od posebnog značaja, gledajući ovaj prijedlog budžeta možemo reći da obrazovanje u Brčko distriktu nema nikakvog značaja”, rekao je Mensur Mujkanović, predstavnik Nastavničkog vijeća Tehničke škole Brčko.

Utemeljenje za ovakav stav Mujkanović prije svega vidi u profesorskim platama, koje su manje u odnosu na plate onih koji su sa istom stručnom spremom zaposleni na drugim pozicijama u administraciji Distrikta.

“Ako za primjer uzmemo da profesorica srpskog, bosanskog ili hrvatskog jezika u našim srednjim školama ima platu 1.408 maraka, a da lektor u Skupštini ima 1.800 maraka ili lektor u Vladi 1.500 ili 1.600 maraka, odakle tolika razlika? Radi se o istoj stručnoj spremi. U čemu je odgovornost biti lektor? Nema veće odgovornosti nego biti odgovoran za tuđe dijete. To su mnogi u ovom gradu zaboravili”, rekao je Mujkanović.

Da li su zaboravili ili nisu, mi o tome nećemo suditi. Prosvjetari su svoje zahtjeve dostavili i pismeno i usmeno, a koliko će biti uvaženi ovoga puta, ostaje da se vidi.

“Zasigurno da prosvjeta treba da bude adekvatno nagrađena. Međutim, da li je to u mjeri u kojoj danas imaju plate o tome se da razgovarati”, rekao je Ivica Filipović, član Komisije za budžet i finansije.

Na zahtjev prosvjetnih radnika šef resornog odjeljenja u brčanskoj Vladi gleda kao na opravdan potez, tim više što im plate od uspostave Distrikta nisu povećavane.

“Ispred Odjeljenja za obrazovanje će svakako biti prijedlog u narednom periodu da se te plate uistinu povećaju jer, kako u inostranstvo odlaze ljekari, odlaze nam i prosvjetni radnici. U protekloj godini je 14 nastavnika zatražilo raskid radnog odnosa”, rekao je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje.

“Ja zaista smatram da su plate prosvjetnih radnika nedovoljne i iznose oko 1.408 maraka. Međutim, poređenja radi plata prosvjetnih radnika u Hrvatskoj je oko 5.000 kuna, što je 200 maraka manje nego ovdje. Prosječna plata prosvjetnih radnika u Federaciji i Republici Srpskoj je oko 800 maraka. To su podaci koje ja imam. Međutim, ja jesam za to da se plata prosvjetnim radnicima u Brčko distriktu podigne i mi ćemo na tome raditi kroz donošenje Zakona o platama”, rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Izvor teksta: BDC televizija

Foto: Internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.