RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Dani kruha nastavljeni izložbom delicija i suvenira

Nakon nekoliko kreativnih radionica, tradicionalna manifestacija Dani kruha, koju organizira Deseta osnovna škola Bijela, danas je nastavljena na platou ispred zgrade Vlade Brčko distrikta, gdje je upriličena izložba krušnih proizvoda, suvenira, voćnih i rakijskih pripravaka, nastalih kao produkt rada učenika, nastavnika i roditelja.

“Dani kruha, odnosno Dani zahvalnosti za plodove zemlje, obilježavaju se svakog listopada. Ove godine je naša škola u suradnji s roditeljima i učenicima pokrenula humanitarni projekt “Sretno djetinjstvo – ljepša budućnost” s ciljem prikupljanja priloga za jednog našeg učenika, slabijeg imovinskog stanja,” istaknula je logopedica Sanja Vilušić u ime organizatora.

S obzirom na veliki doprinos roditelja, Tanja Tešić – Jagatić, majka troje djece koja pohađaju Desetu osnovnu školu, kaže da je sa zadovoljstvom pripremala jela, posebno peciva i krofnice, ali i domaće džemove i likere. Osim tradicijskih jela, učenici su na radionicama, organizirane nakon nastave, iskoristiti svoje umijeće prilikom izrade raznih suvenira. Magdalena Franjić, učenica devetog razreda je ukrašavala bundeve, dok se Rafaelu Jagatić posebno dojmila izrada nakita i teglica za zimnicu.

„Ovo je jedna naša lijepa gesta, gdje učimo djecu ne samo značaju krušnih proizvoda, već i tome kako doći do hrane i proizvoditi je, odnosno kako je čuvati“, poručio je školski ravnatelj Petar Mendeš.

Središnja manifestacija Dana kruha je sutra u prostorijama Desete osnovne škole, gdje će nakon priredbe i izložbe, uslijediti podjela hrane starijim i nemoćnim ljudima. Uz učešće gradskih i prigradskih brčanskih škola, očekuju se gosti iz Tuzle i Vidovica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.