Arhiva

Uskoro Javni pozivi za realizaciju prava demobilisanih boraca

Oko 25. 000 demobilisanih boraca sa područja Brčko distrikta BiH, u ovoj godini još uvijek nisu ostvarili niti jedno pravo koja inače svake godine imaju prema odlukama Vlade.

Senad Bešić, šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu, istakao je da pravo demobilisanih boraca na jednokratnu novčanu pomoć nije realizovano jer se još radi na usaglašavanju pojedinačnog iznosa te pomoći.

“Ovo je oblast u kojoj imamo određene tehničke probleme u vezi sa različitosti iznosa koji se isplaćuju pripadnicima iz reda tri konstitutivna naroda, jer postoji različitost u broju podnesenih zahtjeva. Imamo obavezu da uskladimo te iznose. U budžetu je za ove svrhe obezbijeđeno 300.000 maraka, odnosno po 100.000 za pripadnike svakog od tri naroda, tako da realizacija ovog projekta nije upitna”, pojasnio je Bešić.

Kada je riječ o projektu jednokratne novčane pomoći demobilisanim borcima za stambeno zbrinjavanje, istakao je da je u budžetu za ovu godinu izdvojeno po 200.000 maraka po svakom od naroda.

“Potrebe demobilsanih boraca su još uvijek veće u odnosu na raspoloživa sredstva. Raspoloživi iznos se u potpunosti utroši za sva tri naroda. Projekat za cilj ima poboljšanje trenutnih uslova stanovanja. U projektima se za ovu pomoć u Javnim pozivima svake godine pojavljuje preko 1.000 korisnika. Mi smo u mogućnosti iz raspoloživih sredstava i konceptualno kako to program zahtjeva, da zadovoljimo potrebu otprilike po nekih 50 ljudi iz sva tri naroda. Tako da se u kontinuitetu može očekivati, da projekat ako bude ralizovan ovom dinamikom, traje još narednih 10 godina”, pojasnio je Bešić.

Za očekivati je, kako je dodao, da će Javni pozivi za oba projekta biti raspisati u narednih sedam do 10 dana, a da će isplata sigurno biti do kraja kalendarske godine .

Demobilisani borci, kako je dodao imaju i pravo na troškove sahrane u slučaju smrti demobilisanog borca ili člana porodice demobilisanog borca.

“Ovo pravo je sadržano u 1.000 maraka nadoknade u slučaju da se radi o smrti demobilisanog borca, odnosno 300 maraka u slučaju smrti člana porodice demobilisanog borca”, kazao je Bešić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button