RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Devet novih lijekova na Esencijalnoj listi Brčko distrikta

Od 1. februara 2018. godine u Brčko distriktu počinje primjena nove, dopunjene, Esencijalne liste lijekova. Predsjednik Komisije Fonda zdravstvenog osiguranja koja je nadležna za utvrđivanje sadržaja Esencijalne liste lijekova, prim. dr. Admir Čandić, ističe da su neki lijekovi vraćeni, kao što je ranitidin (ranisan), ali da su odabrani i novi, koji će prvenstveno posužiti za liječenje kardiovaskularnih i drugih obiljenja.

Prim. dr Admir Čandić

“Komisija je, nakon detaljnih analiza sadržaja Esencijalne liste lijekova. predložila da se ona dopuni sa devet novih lijekova za liječenje.To su, prije svega, lijekovi za liječenje kardivaskularnih, respiratornih i metaboličkih oboljenja, lijekovi za snižavanje serumskih masnoća, gastro-enteroloških tegoba i lijekovi za ublažavanja simptoma hiperplazije prostate. Kada je Upravni odbor odobrio novu metodologiju, Komisija se bazirala na to da uvede lijekove, ciljano za ona oboljenja, koja imaju najveću stopu morbiditeta (oboljenja), a samim tim indirektno dovode i do povećane stope mortaliteta”, izjavio je dr. Čandić, poručujući da bi uvođenjem e – recepta znatno bila olakšana komunikacija između ljekara, pacijenata i ustanova.

Financijskim planom Fonda za 2018. godinu, za lijekove s Esencijalne liste planirano je preko 5,8 milijuna maraka, što je za 2,25 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Lista lijekova će javnosti biti dostupna početkom narednog mjeseca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.