RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Direkcija za finansije nositelj aktivnosti kod rješavanja otpisa

Članovi brčanske Vlade, na nastavku redovnog zasjedanja usvojili su elaborat o popisu stalnih sredstava, sitnog inventara, svih vrsta zaliha materijala i roba, stanja novčanih sredstava, potraživanja i obaveza.

„ Zadužili smo Direkciju za finansije, da u svakom pojedinačnom slučaju, su oni nositelji aktivnosti kod rješavanja pitanja otpisa ili rashodovanja stalnih sredstava, sitnog inventara, svega čija je vrijednost izgubljena“, pojasnio je Anto Domić, gradonačelnik Distrikta.

Direkcija je zadužena da do 5. maja napravi i analizu nenaplaćenih potraživanja.

„ Radna skupina je dužna da sva nenaplaćena potraživanja provjere, izanaliziraju, da se vidi što je to za otpis, kao i da nam daju jasan put kako i na koji način će se naplatiti to što do sada nismo usjeli naplatiti“, pojasnio je Domić.

Na sjednici Vlade, razmatrao se i Prijedlog odluke o broju učenika za upis u srednje škole Distrike, gdje je šef Odjela za obrazovanje Momčilo Poljić, predložio da se ukine dosadašnje jedno odjeljenje farmaceutskih tehničara, zato što je kadar za držanje ove nastave deficitaran.

„Na konkursima koji se raspisuju za popunu upražnjenih mjesta za profesora farmaceutskih grupa predmeta nisu zainteresovani kandidati koji su završili Javne univerzitete. Već imamo situaciju da konkurišu osobe koje su završile farmaciju, po mom mišljenju, na nelegitiman i nelegalan način, odnosno koji su za devet mjeseci stekli diplomu“, pojasnio je Poljić.

Međutim, kako je dodao, Vlada je donijela odluku da se ovo odjeljenje ne ukida, te da će  pronaći rješenje za popunu tih radnih mjesta farmaceutima koji su završili ozbiljne univerzitete.

Sjednica je prekinuta na petoj tački dnevnog reda, razmatranjem utrošenih grantova koji su dodjeljeni iz budžeta Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu u toku 2013. godine, gdje je gradonačelnik Domić kazao da je Pravilnik, odnosno kriteriji po kojima se radi, manjkav.

„ U ovom segmentu imamo puno stvari koje treba još doraditi s ciljem da imamo ubrzaniji rast i razvoj. Tražio sam i da se dostavi preciznija analiza subvencija kamata, da vidimo ako već subvencioniramo kamate kod naših gospodarstvenika da li je sve to u službi gospodarstva kao što se i očekuje, a ako nije da vidimo što možemo popraviti i ispraviti iz te oblasti“, dodao je Domić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.