RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Distrikt ponovo omogućio povrat poreza na školovanje

Kao i svake godine, početkom januara brčanska Poreska uprava započela je primanje zahtjeva fizičkih lica za povrat poreza na dohodak za proteklu fiskalnu godinu.

Kada je riječ o poreskim olakšicama za fizička lica u radnom odnosu, direktor Poreske uprave Distrikta Miodrag Trifković istakao je, da njima poslodavci vrše odbitke na osnovu poreske kartice i svaki mjesec ih oslobađaju za 300 maraka.

„A ukoliko ima izdržavane članove primjenjuje se i koificijent 0,5 na svakog člana, što je još dodatnih sredstava koji će predstavljati neoporezivi dio plate“, dodao je Trifković.

Pravo na povrat poreza imaju i fizička lica koja nisu u radnom odnosu, a zaradili su razne honorare, ili su radili po ugovoru o djelu, i tih zahtjeva je, kako je rekao, prethodnih godina bilo najviše.

Poreski obveznici koji školuju djecu također sada ponovo imaju pravo na povrat poreza za ove rashode.

„Ponovo smo tražili od Skupštine da se uvede ova poreska olakšica. Potrebno je da fizička lica prilože račune i na tu ukupnu utrošenu sumu će biti obračunato poreza 10 posto, i to će biti vraćeno poreskom obvezniku“, kazao je Trifković.

Također povrat poreza mogu ostvariti i osobe koje uplaćuju životno osiguranje, a najnovija poreska olakšica koja je uvedena prošle godine je i olakšica na iznos kamate na prvi stambeni kredit.

“Bez obzira na to kada je uzet kredit, ukoliko otplata još uvijek traje poreski obveznik ima pravo na ovu olakšicu. U otplatnom planu za 2017. godinu stoji kolika je kamata, i ona se sabere i pomnoži sa 10 i to je iznos koji će biti vraćen poreskom obvezniku”, naglasio je Trifković.

Prema njegovim riječima, zahtjevi za povrat poreza će se primati do 28. februara tekuće godine, nakon čega se vrši obrada prikupljenih podataka, te donošenje poreskih rješenja na osnovu kojih Trezor vrši povrat poreza fizičkim licima na njihove tekuće račune koje su dostavili Poreskoj upravi uz ovaj zahtjev.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.