RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Dodik u Brčkom: Republiku Srpsku ne mogu da ukinu nikakvim odlukama i sudovima

U Brčkom je danas, pod pokroviteljstvom Vlade i predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, upriličena svečanost povodom proslave Dana Republike Srpske. Nakon polaganja vijenaca na spomenik Srpskim braniocima Brčkog, upriličen je i koktel na kojem su govorili brčanski gradonačelnik Siniša Milić i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Predsjednik Dodik je poručio da Dan Republike nema kompromisa i alternativu jer je to i slava, a Srbima je slava svetinja.

“Republika Srpska slavi 9. januar kao dan svoje državnosti i od toga neće odustati. Mi Republiku nismo dobili ni na kakvom sudu, ni na kakvom forumu, nego smo Republiku Srpsku izborili kao naš vid borbe za slobodu, svjesni da uvijek kada imamo državu, imamo i slobodu. Mi Republiku Srpsku smatramo i doživljavamo kao državu. Nekima to smeta, ali Republika Srpska ima svoju teritoriju, stanovništvo, izvršnu vlast i volju ovoga naroda da imamo republiku. Mi ne želimo nikoga da vrijeđamo našim postojanjem. Ovo je naprosto dio istorijskih procesa koji su takvi kakvi jesu na ovim prostorima. Neki su ranije ostvarivali svoje interese, neki možda sada. Ja bih volio da nikada nije bilo rata na prostoru Bosne i Hercegovine, da niko nije stradao, ali za slobodu Republike Srpske dalo je život 30.000 ljudi, i zbog njih mi ne smijemo da prestanemo da postojimo, jer bi to značilo da njihovi životi nisu značili ništa”, ukazao je Dodik.

On je naglasio da formiranje Republike Srpske nije bio razlog za početak rata u BiH.

“Rat je počeo kasnije, kada se nakon refernduma donijela odluka da se odvoji Bosna i Hercegovina od Jugoslavije, i to isključivo na bazi dva naroda, Hrvata i Bošnjaka koji su izašli na taj referendum, koji je međunarodna zajednica neopravdano prihvatila, a Srbi nisu izašli na taj referendum. Tada je bio znak da rat može da počne, jer su ga neki drugi počeli, a ne mi”, poručio je Dodik.

Predsjednik Dodik je pozvao sve stanovnike Bosne i Hercegovine da žive u miru i da prihvate da je Republika Srpska dar srpskoga naroda.

“Veoma sam ponosan na ljude ovdje u Brčko distriktu što se okupe uvijek 10. januara da obilježimo Dan republike. To govori o njihovoj volji. Ovdje niko nije natjeran da dođe iz funkcionalnog ni bilo kojeg drugog razloga. Ovdje su svi došli svojom voljom. Drago mi je što ovdje vidim predstavnike političkog života Hrvata koji žive u Brčko distriktu. Volio bih da su tu i Bošnjaci. Ja nemam ništa protiv njih. Ja samo želim da nas niko ne dira jer ni mi ne diramo nikoga. Mi nikada nismo osporili stvari Bošnjacima. Nikada nismo htjeli da uskratimo bilo šta što je stvar njihovog identiteta. I mi ovdje smatramo da je to fer da ni oni nas ne diraju i da nas puste na miru. Republiku Srpsku ne mogu da ukinu nikakvim odlukama, nikakvim sudovima, nikakvim, po njima, obavezujućim odlukama, jer ne možemo da prihvatimo da nam sat’ru istoriju, ponos i dostojanstvo činjenicom da tri stranca i dva Bošnjaka donose odluku o tome šta Srbi trebaju da obilježavaju i slave”, rekao je predsjednik Dodik.

Proslava Rođendana Republike Srpske u Brčkom je upriličena naprosto iz razloga da se podsjeti da je Brčko distrikt vlasništvo dva entiteta u BiH, što znači i vlasništvo Republike Srpske, poručio je još Dodik.

Brčanski gradonačelnik, Siniša Milić, zahvalio se Vladi i predsjedniku Republike Srpske što su u Brčkom i ove godine upriličili svečanost povodom Dana Republike.

“Priznanje je to Brčkom, ne samo za njegovu ulogu i značaj koji je Brčko imalo u nekim ratnim okolnostima stvaranja Republike Srpske, već i priznanje za jedan masovan izlazak građana Brčkog, državljana Republike Srpske, na referendum o Danu Republike Srpske, gdje su oni iskazali svoju volju i odnos prema obilježavanju Dana Republike Srpske 9. januara, i, ja bih rekao, svoju budućnost na ovim prostorima. Mi danas u Brčkom ne slavimo samo ono što je Republika Srpska u stvarnom i simboličkom smislu za srpski narod. Mi slavimo i jednu konstruktivnu politiku koju Republika Srpska gaji prema Brčko distriktu. Podsjetit ću vas da je Republika Srpska najveći donator kada je u pitanju Brčko distrkt. Samo po osnovu cijene električne energije mislim da smo se već primakli cifri od 30 miliona maraka, koje je uštedila Republika Srpska Distriktu Brčko”, rekao je gradonačelknik Milić i dodao da je Republika Srpska grant opstanka svih Srba u Bosni i Hercegovini.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.