RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Dogovoreno jačanje kapaciteta parlamenata u BiH

Prošle sedmice u Sarajevu je zvanično potpisan dokument o početku sprovođenju projekta „Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU“, čij je cilj ojačati institucionalnu sposobnost Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH i Skupštine Brčko Distrikta BiH za brže evropske integracije BiH.

Srđan Blažić, predsjednik komisije za Evropske integraciji brčanskog Parlamenta, kazao je da će ovaj projekat trajati negdje oko dvije i po godine, te da ga sa 3,5 miliona eura finansira EU, a sprovest će ga nacionalni parlamenti Francuske i Mađarske.

„ Suština projekta je ojačati ulogu bh parlamenata u donošenju zakona odnosno pravila i propisa EU na putu ka Evropskoj uniji, ulogu osoblja stručnih službi kako bi pomogli poslanicima u uspostavljanju EU standarda u radu bh parlamenata, te ulogu parlamentarnih komisija koje imaju nadzornu ulogu nad radom vlade. Važno je istaći i da će se pokušati naći mehanizam koordinacije izmeđi ova četiri bh parlamenta, pojasnio je Blažić.

Prema njegovim riječima, zakona i propisa koji se koriste u EU je veoma mnogo i Skupština Brčko distrikta BiH nema kapaciteta da ih trenutno donese.

„Skupština Brčko distrikta BiH će biti jedna od učesnika svega toga i sigurno neće moći sama da donese te zakone, već će vjerovatno postojati neka mogućnost da se neki zakoni preuzmu od Parlamenta FBiH, od Narodne skupštine RS, i upravo zajednička saradnja između ova četiri bh parlamenta jeste suština ovog projekta, odnosno procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji”, dodao je Blažić.

Prema riječima Admira Mujkanovića, šefa Zakonodavne komisije brčanskog Parlamenta, prošle sedmice u Brčkom su već boravili eksperti iz Francuske i Mađarske koji su počeli procjenu stanja u parlamentima u BiH.

Mujkanović je naglasio da se razgovaralo o putu BiH ka EU, te o njenim mogućnostima i kapacitetima da svoje zakone prilagodi zakonodavstvu Evropske unije.

„BiH kao država ima problem. Skupština Brčko distrikta BiH ima kapacitete i mogućnosti da usvajamo zakone, podzakonske akte i sve što treba, ali da bi ostvarili pravo ulaska u EU, ti zakoni moraju biti usklađeni, počev od državnog nivoa, pa do nivoa samog Brčko distrikta.U suštini mora se napraviti jedna paralela između države, entiteta i Brčko distrikta BiH. Zagovornik sam da svi zakoni budu pod jednim krovom, tu mislim na državu BiH, jer ovakvo sadašnje stanje, gdje se sve razlaže, otežava nam put ka EU“, kazao je Mujkanović.

Kako je kazao, pitanje je kako napraviti sistem koji će uključiti apsolutno sve da se ide pravim putem, koji je usvajanje svih tih pravila i propisa u EU koji se od BiH traže kako bi pristupila putu ka Evropskoj uniji.

„ Po mom mišljenju zadatak eksperata je da u ovom periodu realizuju budžet koji imaju na raspolaganju, a rezultate ćemo vidjeti na kraju. Po meni važnije je da mi sebe uskladimo radi sebe a ne radi EU, odnosno da čitav sistem države BiH olakšamo kako bi mogli ići naprijed. Brčko distrikt je spreman i opredjeljen za saradnju, ali Parlament FBiH i Narodne skupštine RS već imaju podjeljena mišljenja i različite stavove, što po meni predstavlja problem za uspostavljanje mehanizma kordinacije četiri bh parlamenta“, dodao je Mujkanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.