RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Dok građani odlaze, BiH zapošljava sve više stranaca

Bosna i Hercegovina je suočena sa sve većim odlivom radne snage u zemlje zapadne Evrope, no, s druge strane, ima i onih koji iz stranih zemalja dolaze u BiH na rad.

Naime, u našoj zemlji su u 2018. godini ukupno radila 2.822 strana državljanina. U 2017. godini izdane su 2.593 radne dozvole, a u 2016. njih 2.628, rečeno je za Radiosarajevo.ba u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Prema podacima do kojih smo došli, radne dozvole najčešće traže građani Srbije, Turske, Hrvatske, Kine, Italije, Kuvajta, Crne Gore, Sirijske Arapske Republike i Saudijske Arabije.

“Prema djelatnostima najviše radnih dozvola je izdato u djelatnosti trgovine (667), zatim u djelatnosti poslovanje nekretninama (356) i prerađivačkoj industriji (268). Ove djelatnosti su među tri djelatnosti sa najviše izdatih radnih dozvola već duži niz godina”, kazali su iz Agencije.

U Agenciji za rad i zapošljavanje kažu da broj zaposlenih stranaca nema značajan utjecaj na domaće tržište rada.

“U posljednje četiri godine broj stranih radnika se kretao od 0,3 do 0,4% u odnosu na broj zaposlenih u BiH. Iz ovoga se vidi da broj zaposlenih stranaca nema značajniji utjecaj na domaće tržište rada”, kažu u Agenciji.

U svakom slučaju, mnogi su mišljenja da je apsurd činjenica da u državi u kojoj su ljudi godinama na zavodima za zapošljavanje, posao pronalaze radnici iz bijeloga svijeta, posebno u djelatnostima u kojima se bilježi suficit radne snage  …

Tekst preuzet sa: https://www.radiosarajevo.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.