RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Lazić: Tražiće se reforma Instituta za nestala lica BiH ili vraćanje procesa traženja u nadležnost entiteta

Novoizabrani predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić istakao je potrebu ubrzanja procesa traženja nestalih, te napomenuo da je od osnivanja Instituta za nestala lica BiH došlo do zastoja u tom procesu.

On je dodao da na osnovu onoga što je Institut za nestala lica BiH uradio u proteklih desetak godina otkako je osnovan, ni za 100 godina neće biti pronađeno svih 1.660 nestalih lica.

Lazić je za “Glas Srpske” rekao da će republička organizacija na čijem je čelu, čim bude formiran Savjet ministara, tražiti sastanak sa predsjedavajućim od kojeg će zahtijevati reformu Instituta za nestala lica BiH ili da se proces traženja nestalih vrati u nadležnost entiteta.

On je istakao da će ova organizacija nastaviti da insistira kod svih relevantnih organizacija i tijela na tome da se nađe način za ubrzanje procesa traženja nestalih.

Lazić je istakao da će jedan od prioriteta republičke organizacije na čijem je čelu biti socijalni status i liječenje porodica poginulih boraca, te plaćanja participacija i povećanje osnovice za obračun porodične invalidnine.

On je naveo da će uskoro tražiti sastanak sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem da bi razgovarali o postojećim problemima, te napomenuo da je od 2012. godine do danas osnovica za isplatu prava za porodičnu i ličnu invalidninu povećana za 16,1 odsto, što nije dovoljno.

“Mi ne tražimo nova sredstva, već samo tražimo da trošimo novac koji imamo na raspolaganju u budžetu”, rekao je on i dodao, između ostalog, da mnogo članova poginulih boraca umire, gdje se gube prava jer ih niko ne nasljeđuje.

Govoreći o zapošljavanju djece poginulih boraca, Lazić je naveo da je zaključno sa 31. julom ove godine na evidencijama nezaposlenih ukupno 794 djece poginulih boraca, a od tog broja njih 120 je sa visokom stručnom spremom za koje je Akcionim planom zapošljavanja za ovu godinu obezbijeđen pripravnički staž.

Tekst: SRNA

Foto: Glas Srpske

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.