RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Долазак зиме додатно ће погоршати ситуацију са мигрантима у БиХ

Стотине миграната са Блиског истока и из Азије смрзавају се у кампу у БиХ, који се налази у шуми, гдје већ недостаје храна и смјештај, а долазак зиме додатно ће погоршати ситуацију, изјавили су хуманитарни радници за Ројтерс.

У БиХ је дошло до пораста броја миграната, усљед затварања граница Хрватске, Мађарске и Словеније за лица која немају документе.

Мигранти су у јуну из Бихаћа пребачени у камп Вучијак, који се налази на осам километара од границе БиХ и Хрватске.

Хуманитарне организације позвале су власти у БиХ да затворе камп и да пронађу бољи смјештај за мигранте, усљед пада температуре.

Координатор Међународне организације за миграције /ИОМ/ у БиХ Питер ван дер Оверарт упозорио је да је јасно да ће људи да умиру уколико се нешто не учини.

“У супротном је јасно шта ће се се десити. Уколико овдје остану током зиме, људи ће умријети за неколико дана или седмица, јер температура рапидно пада”, упозорио је Ван дер Оверарт.

Мигранти су покушали да из БиХ уђу у Хрватску, али су враћени са границе. Многи од њих свједоче о томе да су их припадници хрватске полиције тукли и да су им разбијали телефон, али власти Хрватске одбацују те оптужбе.

Више од 40.000 миграната ушло је у БиХ од 2018. године, а скоро петина њих су дјеца.

Ван дер Оверарт је рекао да се у БиХ тренутно налази око 7.000 миграната, те да тај број не би требало да представља проблем за земљу која има 3,5 милиона људи.

Он је за лоше управљање мигрантском кризом окривио политичке

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ујић: Очекује се повећан прилив миграната из Авганистана

Radio Brčko

IOM – Iseljavanje iz Bosne i Hercegovine poprimilo alarmantne razmjere

Radio Brčko

Bugarska obezbijedila podršku za BiH u vidu 50.000 vakcina

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!