RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

E-sjednice Vlade Brčko distrikta do kraja godine

U okviru zajedničkog projekta “Nadogradnja i uspostavljanje sustava e-sjednica vlada” koji realiziraju Brčko distrikt i Republika Srpska, sustav za elektroničku pripremu i održavanje sjednica članova brčanske Vlade trebao bi biti pušten u rad krajem godine. RS ovakav softver imao i ranije, ali će uz pomoć ovog projekta, vrijednog blizu milijun maraka, on biti ažuriran i znatno bolji.

Kao što je i ranije najavljeno, u Brčkom je oformljen tim za implementaciju projekta. Vladin tajnik Davor Šolaja ističe da je nabavljena i neophodna softverska oprema, te da je isporučeno 35 računala za članove Vlade, koji su već prošli prvi krug edukacije za rad u programu.

Na pitanje imamo li kadar, koji će održavati sustav, Šolaja ističe da će banjalučka tvrtka, s kojom je potpisan ugovor o isporuci softvera, prvu godinu besplatno održavati sustav, te da će kasnije morati angažirati najmanje tri stručnjaka – informatičara.

“Nakon izrade akata, članovi Vlade i državni službenici će automatski imati dokument ispred sebe, odluku ili zaključak sa sjednice. To znači da nema više sporih procedura preko pisarnice, koje znaju potrajati nekoliko dana“, pojasnio je Šojala.

Osim što će državni službenici između sebe komunicirati brže i efikasnije, ovaj sustav će građanima  omogućit on-line praćenje vladinih sjednica.

Vrijednost isporučene opreme za funkcioniranje e-sjednica za područje Brčko distrikta je oko 450.000 maraka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.