RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

EU pomaže BiH u napretku u borbi protiv korupcije

Projekt “Institucionalna podrška antikorupciji” (IPAK) vrijedan više od  650.000 eura koji finansira Evropska unija kako bi pomogla BiH u borbi protiv korupcije i podržala provođenje antikorupcijskih strategija na svim nivoima, bila je tema radionice koja je održana danas u Goraždu uz učešće predstavnika antikorupcijskih tijela na svim nivoima u BiH, kao i institucija zaduženih za prijem prijava korupcije.

Istaknuto je da je borba protiv korupcije jedan od najvećih izazova na putu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, ali i jedna od najvećih prepreka za poboljšanje standarda života građana. Također, za borbu protiv korupcije potrebna je posvećenost svih segemenata društva i sveobuhvatan strateški pristup.

Jedna od oblasti kojom se IPAK projekt bavi, kako je rečeno, jeste unapređenje sistema prijavljivanja korupcije na svim nivoima vlasti i podizanje kapaciteta, poboljšanje organizacije i koordinacije mreže kontakt osoba u institucijama koje sarađuju sa antikorupcijskim tijelima.

Ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose Bosansko-podrinjskog kantona Nataša Danojlić  ukazala je na mjere koje BPK provodi u borbi protiv korupcije i naglasila da kanton očekuje podršku EU u tom pravcu.

Program menadžer u Delegaciji Evropske unije u BiH Johannes Hintzen podsjetio je na mišljenje Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU – jedan od prioriteta je osiguranje učinkovitog funkcioniranja i koordinacije tijela za borbu protiv korupcije.

Podsjetio je i na zaključak s antikorupcijske konferencije od 13. juna, kojoj je prisustvovala premijerka BPK-a, da je potrebno krenuti u smjeru profesionalizacije antikorupcijskih tijela.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić rekao je da je antikorupcijskim tijelima poslata instrukcija za profesionalizaciju i izrazio spremnost da predstavnici APIK-a zajedno s tijelima predstave instrukciju vlastima i pojasne prednosti profesionalizacije i ulaganja u antikorupciju.

Vođa tima IPAK projekta Zoran Jačev predstavio je nalaze projektnog tima o trenutnom stanju profesionalizacije antikorupcijskih tijela. Izuzev Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, AKT na nivou Kantona Sarajeva i djelimično AKT na nivou Republike Srpske, sva druga su ad hoc tijela čiji su članovi predstavnici ministarstava.

Ovaj način izbora otvara pitanje motivacije, što nije samo povezano sa naknadama koje variraju od rada pro bono do nekoliko stotina KM.

Na konferenciji je predstavljeno i istraživanje o trenutnom stanju mreže kontakat osoba antikorupcijskih tijela i mogućnostima za prijavljivanje korupcije antikorupcijskim tijelima i drugim institucijama.

Jačev je predstavio nacrt preporuka za unapređenje mreže kontakt osoba i sistema prijavljivanja korupcije. Na osnovu sugestija učesnika radionice, konačne preporuke biće izrađene i dostavljene svim antikorupcijskim tijelima na svim nivoima vlasti u BiH, saopćili su organizatori.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Временска прогноза: Сутра сунчано уз слабу облачност

Radio Brčko

Potpisani dokumenti o zajedničkoj saradnji BiH, Srbije i Hrvatske u traženju nestalih osoba

Radio Brčko

Granična policija BiH najoštrije osudila svaki oblik korupcije u vlastitim redovima

Radio Brčko