RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Godišnje se kontroliše do 2.000 vatrogasnih aparata

Zakon o zaštiti od požara nalaže da se kontrola vatrogasnih aparata vrši jednom godišnje. Prema evidenciji brčanskog Odsjeka za zaštitu od požara i spašavanje, u njihovom servisu godišnje se izvrši od 1.500 do 2.000 kontrola ispravnosti protupožarnih, odnosno vatrogasnih aparata.

Ljuban Iljić

Pošto svaki objekat treba da ima ovaj aparat, od bolnice, škole, preduzeća do stambenih zgrada, ali i autobusa i kamiona, Ljuban Iljić, šef ovog odsjeka ističe da smatra da bi kontrola trebalo biti i više.

“Smatram da je to daleko manji od potrebnog broja aparata koje imamo na području Brčkog. Međutim, to ne mora da znači da se aparati ne kontrolišu jer osim našeg, u Distriktu ima i privatnih servisa  koji vrše kontrolu”, pojasnio je Iljić.

On je istakao da je vatrogasni aparat veoma bitan uređaj za gašenje početnog požara, te da je dovoljno da se njegova ispravnost kontroliše jednom godišnje ali redovno. Ističe da svaki objekat treba da ima ovaj aparat.

“Najodgovorniji su, bar se do sada pokazalo, javne ustanove kao što su bolnica, škole i druge. Oni garantovano svake godine, na vrijeme kontrolišu svoje vatrogasne aparate, kao i hidrantske mreže. Također se vrši i obuka zaposlenih kako to zakon i nalaže, koji polažu i mini test na kraju obuke. Međutim, po broju urađenih obuka, i broju urađenih kontrola ispravnosti aparata, mislim da još ima prostora da budemo ažurniji i obazriviji, i da više pažnje posvetimo tome”, naglasio je Iljić.

Kontrola ispravnosti vatrogasnog aparata, kako je dodao, košta pet maraka, s tim da ukoliko treba nešto mjenjati cijena iznosi do 15 maraka.

On je apelovao na građane da redovno kontrolišu svoje vatrogasne aparate, a onima koji ga ne posjeduju da kupe vatrogasni aparat koji košta svega 30 maraka, jer im itekako može poslužiti u slučaju požara i sigurno smanjiti štetu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.