RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Usporivači saobraćaja – bolja bezbjednost ili gužve u saobraćaju?

dav

Na više lokacija u Brčko distriktu, prije nekoliko dana, izvršena je ugradnja usporivača saobraćaja odnosno tzv. ležećih policajaca.

Usporivači su postavljeni na nekoliko visokofrekventnih saobraćajnica koje, uglavnom, prolaze u neposrednoj blizini školskih objekata, ali i na mjestima gdje je povećano prisustvo pješaka poput Bulevara mira u centru grada, te u naseljima Kolobara i  Klanac.

Zbog negodovanja pojedinih vozača kako se postavljanjem dodatnih usporivača stvaraju još veće saobraćajne gužve u Brčkom, Jasmin Memišević, zamjenik direktora  za putnu mrežu u JP “Putevi” Brčko ističe da će se, u narednom periodu, svako vršiti  analize protoka saobraćaja, te na preporuku nadležnih službi, ako bude bilo potrebno, neki od ležećih policajaca i ukloniti.

Lokacije za postavljanje usporivača su odabrane na osnovu zahtjeva roditelja, direktora škola, raznih drugih interesnih grupa, te institucija koje su imale potrebu za postavljanjem ovih objekata na putu kako bi se, prije svega, poboljšala sigurnost  učenika i pješaka u saobraćaju, a radi se sledećim lokalitetima:

  • ulica Hasana Bećirevića kod Gimanzije “Vaso Pelagić”
  • ulica Musala pored srednje Tehničke škole
  • naselje Ilićka pored Osnovne škole
  • ulica Sulje Kahrimana kod pijace u naselju Klanac
  • ulica Reisa Džemaludina Čauševića kod Doma zdravlja
  • ulica Reisa Džemaludina Čauševića kod bivše Privredne banke
  • ulica Muderisa Ibrahimbegovića pored Pete osnovne škole
  • Bulevar Mira
  • Lokalni put u Gornjem Rahiću pored Osnovne škole
  • Lokalni put u naselju Ulice kod Osnovne škole

Bez obzira na negodovanje vozača i mogućnost da se u Brčkom stvaraju dodatne gužve u saobraćaju, u Policiji Brčko distrikta podržavaju ovu aktivnost jer će se njom, kako kažu, povećati bezbjednost pješaka, a prije sve učenika u saobraćaju.

Recimo i to da će, u narednom periodu, usporivači saobraćaja biti ugrađeni i na još  nekim lokacijama u Brčko distriktu, a da se, prema riječima nadležnih, smanjenje  saobraćajnih gužvi očekuje izgradnjom obilaznice i više kružnih tokova u gradu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.