RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

“HDZ 1990” – Gradonačelniče ne ignorirajte većinu iz jednog konstitutivnog naroda

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, g. Siniša Milić, u obraćanju za medije od 10.2. ove godine iznio je niz neobičnih stavova, te nemalo zbunio javnost. Jedan od navoda je da trenutna većina funkcionira u tehničkom mandatu, ali funkcionira.

Gospodine gradonačelniče; Je li to znači da ste i Vi gradonačelnik i Vlada koju predstavljate u tehničkom madatu, te da građani Brčko distrikta BiH do kraja Vašeg mandata mogu očekivati samo tehničke odluke koje su nužne samo za minimalno funkcioniranje Brčko distrikta BiH? Hoćete li dozvoliti da oko 83 000 građana  Brčko distrikta BiH bude talac opstanka trenutne većine i nasilnog održavanja u vlasti interesne skupine predvođene vrhom HDZ-a Brčko distrikta BiH? Jesu li nam građani dali mandat da im služimo i gradimo Brčko distrikt kao prosperitetnu zajednicu ili ste se odlučili raditi samo  za svoje potrebe i trajno očuvanje svojih dobro plaćenih pozicija?

Hoćete li do kraja mandata oporbu u Skupštini Brčko distrikta BiH pozivati na slovo Statuta, zakone Brčko distrikta BiH i Poslovnik o radu Skupštine, a da isto vladajuća većina slobodno krši bez da ikomu treba polagati račune?

Rekli ste i da nema bojazni da će trenutna dešavanja uticati na donošenje proračuna iako, kao dobar pravnik, dobro znate da to nije tako, te da se za dobro funkcioniranje Brčko distrikta BiH moraju uvažavati prava i interesi svih konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina, te da je i sam Statut Brčko distrikta BiH definirao zabranu preglasavanja konstitutivnih naroda u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Moramo Vas podsjetiti da mi, većina zastupnika iz reda hrvatskog naroda, dole potpisani, nudimo suradnju u interesu građana Brčko distrikta BiH a nažalost, prihvatajući manjinu iz reda hrvatskog naroda, svjesno ulazite u problem i ignorirate većinu iz reda hrvatskog naroda.

Vi ste u ovoj situaciji prvi i najodgovorniji čovjek u vlasti Brčko distrikta BiH i poznajemo Vas kao kvalitetnu osobu, ali upozoravamo da ne podliježete snažnim pritiscima interesne skupine i ne ulazite u političku avanturu koja može imati ozbiljne posljedice po građane Brčko distrikta BiH i funkcioniranje institucija Brčko distrikta BiH.

Zastupnici u Skupštini Brčko distrikta BiH

  1. Tomislav Stjepanović______________
  2. Ivan Krndelj_____________________
  3. 3. Pejo Mendeš_____________________

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.