RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Iran tvrdi da ‘vrata za pregovore’ nisu zatvorena

Iran je saopćio u ponedjeljak da „nije zatvorio vrata pregovorima“ u rješavanju spora vezanog za nuklearni sporazuma sa svjetskim silama koji je eskalirao otkako su se Sjedinjene Države povukle iz sporazuma u 2018.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi izjavio je da će svaki potez Teherana na umanjivanju njegovih obaveza preuzetih sporazumom zavisiti od akcija drugih strana, nakon što su evropske zemlje potpisnice pokrenule mehanizam koji bi mogao dovesti do ponovnog uvođenja sankcija UN-a.

Iran je postepeno odustajao od svojih obaveza preuzetih sporazumom iz 2015. godine, po kome su Teheranu ublažene sankcije u zamjenu za limitiranje nuklearnih aktivnosti, a nakon toga  Washington je napustio sporazum i uveo stroge američke  sankcije.

Britanija, Francuska i Njemačka, također potpisnice sporazuma, pokrenule su mehanizam spora u ovom mjesecu, pozivajući se na iranska kršenja. Time se pokreće diplomatski proces na osnovu koga bi sankcije mogle biti ponovo uvedene.

– Teheran još ostaje u sporazumu. Tvrdnje evropskih sila o iranskim kršenjima su neosnovane – izjavio je Mousavi na redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare u Teheranu, rekavši da „vrata za pregovore“ nisu zatvorena.

–  Da li će Iran još umanjivati svoje obaveze zavisit će od drugih strana i od toga da li su iranski interesi zaštićeni sporazumom – kazao je  Mousavi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Iran traži kredit od Rusije za gradnju elektrana, željeznicu i kupovinu vozova

Radio Brčko

Snažan zemljotres pogodio Iran – Poginule dvije, povrijeđeno 17 osoba

Radio Brčko

Amerikanci ubili jednog od najvažnijih iranskih generala

Radio Brčko