RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Završena trećina radova na Pelješkom mostu, uskoro postavljanje konstrukcije

U Hrvatskim cestama kažu da su od izvođača radova China Road and Bridge Corporation (CRBC) dobili potvrdu da će prvih 29 segmenata rasponske konstrukcije prema gradilištu mosta krenuti 25. januara, odnosno na Kinesku novu godinu.

Pri tome je, kako piše Večernji list, predviđeno da će brodovi s građevinskim materijalom do Hrvatske putovati maksimalno 35 dana, no očekuje se da će na gradilište stići u kraćem roku. Tako se predviđa da će prvi segmenti rasponske konstrukcije biti isporučeni u drugoj polovini februara.

Prema podacima Hrvatskih cesta, ta isporuka obuhvata dostavu baznih segmenata centralnih stupova u moru te određenih segmenata čelične rasponske konstrukcije, predviđenih za bočni dio mosta.

Kinezi su u gradnju Pelješkog mosta uvedeni krajem jula 2018. godine, a ukupna je vrijednost dosad izvedenih radova, prema podacima Hrvatskih cesta, 619,9 miliona kuna, a to znači da je na budućem mostu obavljeno više od trećine predviđenih radova s obzirom na to da je ukupna ugovorena cijena njegove gradnje 2,08 milijardi kuna.

CRBC se obvezao da će most sagraditi u roku od tri godine od dana uvođenja u posao, a to znači do kraja jula 2021. Na gradilištu Pelješkog mosta trenutno je 629 radnika, od čega su 132 radnika tehničko i pomoćno osoblje, a ostali su su radnici mašinci i mornari na brodovima.

Što se tiče mašina i opreme, na gradilištu su, među ostalim, po tri toranjske i portalne dizalice te tri dizalice za ugradnju betona. Za gradnju mosta se trenutno koristi 21 plovilo, i to plovne dizalice, barže za prijevoz elemenata konstrukcije, trajekti, remorkeri i klapete te brodovi za prijevoz osoblja.

Pelješki most godinama je dio spora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o granici na moru te omogućavanju ulaska u Neumski zaliv.

Izvor: Klix

Foto: Rogotin

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Pristupne ceste Pelješkom mostu na dodatnom čekanju zbog 221 kune

Radio Brčko

Večeras spajanje Pelješkoga mosta

Radio Brčko

Spojen Pelješki most

Radio Brčko