RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Kako prevazići barijere i pomoći žrtvama od mina?

Bosna i Hercegovina prva je na ljestvici europskih zemalja po broju minskih polja u odnosu na svoju površinu“. Svjetlana Pavlović, predsjednica nevladine organizacije „Posavina bez mina“ Brčko distritka ističe da je, prema njihovoj bazi podataka, u Brčkom nakon rata do 2009. godine stradalo ukupno 125 civila.

Zbog neophodnosti ažuriranja podataka, Udruženje je prema Javnom pozivu Pododjela za mjesne zajednice i nevladine organizacije apliciralo projekt „Pomoć žrtvama od mina, prevazilaženje barijera“ za koji im je odobreno oko 4.000 maraka.

Svjetlana Pavlović

“Osobe s invaliditetom vrlo malo poznaju svoja prava. Žrtve od mina, koje pripadaju toj kategoriji ljudi, su i u goroj situaciju. Oni nemaju čak ni svoje udruženje u Brčkom, što je veoma važno sa stanovništa njihovog uvezivanja i pronalaženja zajedničkih rješenja. U entitetima postoji Zakon o profesionalnoj rehabilitaciju na osnovu kojeg su formirani fondovi za priliv novca za profesionalno osbosobljavanje i  zapošljavanje osoba s invaliditetom. Međutim, toga u Brčkom nema. Zato smo i pokerenuli ovaj projekt kako bi žrtve od mina bolje upoznali o njihovim pravima”, ističe predsjednica Pavlović.

Ona je također naglasila da je projektom zamišljena edukacija najmanje sedam osoba iz oblasti gospodarstva, a na osnovu sprovedenog istraživanja, po kojem je devedeset posto ispitanika izjavilo da se želi baviti poljoprivrednom proizvodnjom.

“Organizirali bismo i seminar na kojem bi predavači bili stručnjaci iz područja ljudskih prava, uz čiju pomoć bismo tematizirali prava osoba s invaliditetom: pravo na slobodu kretanja, odnosno fizičkog pristupa ustanovama i prava na informacije”, pojašnjava  Pavlovićka, navodeći primjer Doma zdravlja gdje još uvijek nema lifta.

Prema podacima Centra za uklanjanje mina (MAC) u BiH se danas minsko sumnjivom površinom tretira područje od gotovo 1.100 četvornih kilometara, što je 2,2 posto ukupnog teritorija države. Od 1992. godine, od mina / kasetne municije u BiH je stradalo 8.384 osoba. U ratnom periodu stradala je 6.354 osoba, dok je u poslijeratnom razdoblju stradalo 1.756 osoba, od čega je 614 smrtno. Ove godine u našoj zemlji su registrirane dvije minske nesreće (Čelić i Lukavac), jedna nesreća izvan sumnjive opasne površine i jedan minski incident, pri čemu je ukupno stradalo pet osoba, od čega dvije smrtno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.