RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Počelo evidentiranje djece za pripremnu nastavu

Odjel za obrazovanje brčanske Vlade raspisao je oglas za evidentiranje djece za polazak u pripremu za školu.

Mara Matkić, šef Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje, istakla je da se evidentiraju djeca koja ne pohađaju predškolsku ustanovu, naglasivši da je pripremna nastava u obrazovanju zakonski obavezna.

“Djeca će proći 150 sati pripreme za školu koja podrazumijeva izgradnju ličnosti djeteta i nekih navika koje su neophodne da bi dijete što lakše prihvatilo polazak u školu”, istakla je Matkić.

Evidentiranje je započelo jučer u osnovnim školama i trajat će 12. decembra tekuće godine, svakog radnog dana od 9 do 15 sati.

Roditelji, odnosno skrbnici djece su obavezni da izvrše prijavu djeteta u školi čijem upisnom području pripadaju.

“Ove godine odlučili smo da pripremnu nastavu počnemo u drugom polugodištu jer većina roditelja je smatrala da je, ukoliko djeca prođu pripremu za školu od oktobra do decembra, to prerano s obzirom da je početak školske godine tek iduće godine. Ove godine će to biti u dva termina. Prvi je početkom drugog polugodišta pa do proljetnog raspusta, a drugi počinje poslije proljetnog raspusta pa do kraja nastavne godine. To moramo i zbog toga što neke škole zaista nemaju prostor gdje bi se ta priprema odvijala”, pojasnila je Matkić.

Prema njenim riječima, broj djece koja pohađaju predškolsku nastavu je još uvijek veći od broja djece koja izađu iz vrtića.

“Zadnjih pet do šest godina, upisujemo preko 600 djece u prvi razred osnovne škole, od toga iz vrtića dođe njih oko 200, a 400 djece prolaze pripremu za školu. To je neka ustaljena brojka koja se ponavlja”, dodala je Matkić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.