RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Karbokalcikacijom unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju

Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede (IRUP) Brčko i Odjel za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Vlade Brčko distrikta organiziraju edukativni skup na temu „Primjena karbokalka u smanjenju kiselosti poljoprivrednog zemljišta„.

Branko Milanović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sloboda“ Cerik Brčko distrikt BiH je kazao da je današnje predavanje nastavak nečega što je pokazalo dobre rezultate. On je kazao da su prije desetak godina zajedno s Odjelom za poljoprivredu radili projekat gdje su preko 400 tona karbokalka izvezli na prostor MZ Cerik.

S obzirom da su rezultati bili dobri i da su tada uspjeli dobrim dijelom poboljšati zemlju koja je bila dosta kisela, raduje ga činjenica da se ponovno priča na tu temu.

Azeleja Suljkanović iz Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede (IRUP) Brčko je kazala da je ovim projektom cilj povećati broj robnih proizvođača da dobiju kvalitetnu sirovinu, a jedna od njih je i ubacivanje karbokalka u poljopivrednu proizvodnju. 

Predstojnik vladinog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gaspodarstvo, Saša  Tanić kaže da su projekat podržali u tehničkom i stručnom smislu gdju su poljoprivrednim proizvođačima prezentirali prednosti karbokalka i svim dobrobitima koje mogu imati od toga.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.