RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Nastavljena implementacija projekta “Osnaživanje prevencije i borbe protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici”

U organizaciji Fondacije “Udružene žene” Banja Luka nastavljena je implementacija projekta “Osnaživanje prevencije i borbe protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici u Brčko distriktu BiH”.

Projekat ima za cilj poboljšanje uslova za koordinisan rad, prevenciju i borbu protiv nasilja prema ženama i djevojčicama i rodno zasnovanog nasilja u Distriktu.

Nada Golubović, predsjednica Upravnog odbora ove fondacije, istakla je da se na današnjoj sesiji govorilo o tome na koji način su djevojčice, učenice zaštićene od rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici, odnosno da li u školskom sistemu postoji način prepoznavanja da li su djevojčice zlostavljane.

Nada Golubović

Ona je dodala da će na sutrašnjem sastanku tema biti akcioni plan koji je radna grupa već uradila, dok će se sada raditi protokol o tome na koji način će subjekti zaštite imati obavaze u zaštiti žena i djevojčica koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja.

“Radnu grupu imenovao je gradonačelnik Brčko distrikta, a sačinjavaju je predstavnici odjeljenja koja su nadležna za borbu protiv nasilja nad ženama, nevladinih organizacija i medija”, dodala je Golubović.

Ona je, govoreći o podacima kojima raspolaže, a koji se odnose na Banja Luku, istakla da je Sigurna kuća uvijek puna, te da na godišnjem nivou na SOS liniji ima oko 11.000 poziva prijava nasilja.

“Postoji, međutim, razlika u broju prijavljenih nasilja institucijama i nevladinim organizacijama jer se žrtve radije odlučuju da se jave nevladinim organizacijama misleći da će imati zaštićen identitet. U Kancelariji za besplatnu pravnu pomoć ima oko 400 predmeta u kojima se daje beplatna pravna pomoć”, istakla je Golubović.

Nataša Ristić

Članica brčanskog Udruženja aktivnih žena “Gender”, Nataša Ristić, istakla je da ovo udruženje nema podataka kada je riječ o prijavama nasilja u Brčkom, ali da takvih slučajeva itekako ima.

U BiH, kao je dodala Golubović, usvojena je Istambulska konvencija o sprečavanju svih vrsta nasilja nad ženama i prema njoj se mora raditi prevencija koja će se pratiti medijski, s tim da i država na sebe mora preuzeti zaštitu žena i djevojčica od rodno zasnovanog nasilja.

“Mnogo se radi i imamo u mnogim centrima za socijalni rad i zdravstvenim ustanovama u RS-u, FBiH i Brčko distriktu osposobljen kadar koji na tom problem zaista radi. To nije samo problem u BiH, to je globalni problem jer u cijelom svijetu postoji rodno zasnovano nasilje zbog patrijarhalni uzora koji postoje u društvu”, kaže Golubović.

Nataša Stevanović

Nataša Stevanović, šef Pododjela za socijalnu zaštitu brčanske Vlade, istakla je da je skoro završena izrada nacrta Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, a planirano je da se do kraja godine ovaj zakon nađe i u parlamentarnoj proceduri.

Kako je kazala, ovaj zakon bi u praksi trebao da poluči dobre rezultate jer su njime jasno propisane mjere zaštite za same žrtve, ali i mjere upućene protiv počinioca nasilja.

Ovaj projekat se realizuje u partnerstvu sa Udruženjem građana VIVA Žene iz Tuzle, a podržan je od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost  i osnaživanje žena-UN Women BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.