RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Koktel lijekova protiv HIV-a i gripe poboljšao stanje oboljelih od koronavirusa

Tajlandski ljekari uočili su uspjeh u liječenju teških slučajeva novog koronavirusa s kombinacijom lijekova protiv gripe i HIV-a, pri čemu su početni rezultati pokazali veliko poboljšanje 48 sati nakon primjene liječenja, rekli su u nedjelju.

Ljekari iz bolnice Rajavithi u Bangkoku rekli su da je novi pristup liječenju koronavirusom poboljšao stanje nekoliko pacijenata  uključujući i jednu 70-godišnju Kineskinju iz Wuhana koji su na koronavirus testirali pozitivno prije 10 dana.

Liječenje lijekom uključuje mješavinu anti-HIV lijekova lopinavir i ritonavir, u kombinaciji s oseltamivirom protiv gripe u velikim dozama, prenosi Reuters.

“Ovo nije lijek, ali se stanje pacijenta uveliko poboljšalo. Prije 10 dana  je testom potvrđen koronavirus, a nakon primjene ove kombinacije lijekova, rezultat testa postao je negativan u roku od 48 sati kod pacijentkinje “, rekao je novinarima dr. Kriangska Atipornwanich, specijalist za plućne bolesti iz Rajavithija.

“Izgledi su dobri, ali moramo napraviti još istraživanja kako bismo utvrdili da li to može biti standardni tretman,” pojasnio je  dr. Atipornwanich

Kineski zdravstveni radnici već su davali lijekove protiv HIV-a i gripe u borbi protiv koronavirusa. Čini se kako upotreba  pomentuta tri lijeka  u koktelu poboljšava tretman, rekli su tajlandski liječnici.

Tajland je zabilježio 19 slučajeva koronavirusa. Od tajlandskih pacijenata, osam se oporavilo i otišlo kući, dok je 11 još uvijek na liječenju u bolnicama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Rusija: Fotodinamičkom terapijom naučnici uspjeli da eliminišu virus korona za samo 40 sekundi

Radio Brčko

Koronavirus u Brčkom: Preminula jedna osoba, registrovano 29 novih slučajeva zaraze

Radio Brčko

Brčko: Nema novih slučajeva zaraze, u izolaciji 976 lica

Radio Brčko