RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Koordinacija boračkih udruženja demantira Bašića

Koordinacija boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Brčkog uputila je demant na navode nosioca najvišeg ratnog priznanja ARBiH i bivšeg zastupnika u Skupštini Brčko distrikta Salima Bašića, predsjednika Incijativnog odbora za pravdu i istinu, koje je iznio na konferenciji za novinare prošle srijede. Demant prenosimo u cijelosti:

Gospodin Salim Bašić je u prilogu na portalu Otisak.ba od 30.12.2017. godine i od 03.01.2018. godine na pres konferenciji koju je istog dana zakazao iznio niz netačnih, tendencioznih i neistinitih podataka kako bi u javnosti stvorio sliku o nezakonitom trošenju sredstava predviđenim za sanaciju i rekonstrukciju stambenih jedinica boračke populacije ARBiH, a koja su dodijeljivana putem granta za te namjene iz budžeta u prethodnom periodu.

U boračkim udruženjima kao prvo se ne nalazi nikakva kriminalna grupa koja, po Bašićevim riječima, dijeli sredstva na netransparentan način, obzirom da prilikom odluke vlade o utrošku sredstava u tu svrhu za tekuću godinu se traži prijedlog za člana komisije da ravnopravno učestvuje u radu iste, a odluku o tome, na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge i Službe za boračko invalidsku zaštitu, donosi gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Isto tako javnost treba da zna, a naročito članovi boračkih populacija, da sredstva koja su dodijeljivana pojedincima u proteklim godinama nikada nisu prelazila iznose od po 20.000, a kamoli 40.000 KM [konvertibilnih maraka], kako se to kategorički navodi u saopštenju i pres konferenciji Salima Bašića, kako je izjavio “preko tala i kreveta”, obzirom da se programom o utrošku istih tačno precizira iznos dodijeljenih sredstava.

Smatramo da ovakav istup Salima Bašića je teška uvreda, prije svega za porodice, supruge i majke svih naših šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

Boračka udruženja ARBiH koja čine Koordinaciju boračkih udruženja u Brčko distriktu BiH, su održala sjednice svojih upravnih odbora, gdje je povodom istupa Salima Bašića u medijima donijela zaključak da sve ono što je izneseno u medijima, a tiče se nezakonitosti koje su navodno provođene u proteklom periodu, je mišljenja da nije do sada bilo nikakvih nezakonitih aktivnosti koje su bile vezane za projekte pomoći u sanaciji i rekonstrukciji stambenih jedinica svih boračkih kategorija ARBiH u proteklom periodu i naglašava da će, ukoliko se utvrdi da je bilo zloupotrebe i manipulacije javnosti, a naročito članstva koje okupljaju i rade na poboljšanju materijalnog statusa boračkih katergorija ARBiH, iskoristiti sve svoje zakonom predviđene mogućnosti i poduzeti mjere u sankcionisanju svih onih koji su svojim izjavama putem medija iznijeli niz netačnih, tendencioznih i neistinitih podataka.

Koordinacija boračkih udruženja poziva sve one koji smatraju da su u proteklom periodu sredstva za sanaciju i rekonstrukciju stambenih jedinica boračkih populacija dodijeljivana na netransparentan način, da u okviru svojih organizacija daju svoj doprinos kako bi u narednom periodu ta vrsta raspodjele bila što transparentnija.

Ističemo da je u posljednje vrijeme, naročito od kada je za šefa Odjela za zdravstvo i ostale usluge imenovan doktor Sabrija Čandić, komunikacija i saradnja sa Službom za boračko invalidsku zaštitu na čelu sa gosp. Senadom Bešićem znatno bolja, što je rezultiralo poboljšanjem u korištenju prava boračkih populacija te apsolutno stojimo i podržavamo rad svih dosadašnjih komisija i stojimo iza rada naših članova komisije u svim dosadašnjim programima.

Imajući u vidu sve gore navedeno, Koordinacija boračkih udruženja smatra da sve što je izneseno i plasirano u javnosti i način na koji je to urađeno, obzirom na ukupnu političku situaciju u lokalnoj zajednici kakav je distrikt Brčko, a i političku situaciju koja vlada u ostatku Bosne i Hercegovine, da iza svega stoje neke nove politike koje pokušavaju i na ovaj način preko leđa boračke populacije iz reda ARBiH da nametnu svoje politike i na taj način utvrde svoj status na lokalnom nivou.

Koordinacija boračkih udruženja, prepoznavši nastojanja svih onih politika koje pokušavaju da izraze svoje nezadovoljstvo preko boračkih populacija, neće sigurno dozvoliti da se tako nešto desi u periodu koji je ispred nas.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.