RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Vandali prekrečili bilborde u Brčkom uz dan Republike Srpske

Slogani “Misli na otadžbinu – svojim korakom”, uz detalje s grbom i zastavom Republike Srpske, postavljeni na bilbordima u Brčkom uz Dan Republike, osvanuli su 10. januara “uredno” obojeni bijelim jupolom s tragovima koji govore da su se moleri na sve tri dobro osvijetljene lokacije, ipak ponašali komotno i rasipnički.

Skrnavljene bilo kog obilježja je za osudu jer razgrađuje ukupne odnose sva tri ravnopravna naroda u Brčko distriktu, ocjene su vodećih političara u brčanskoj Vladi.

„Mi gradimo društvo tolerantnih odnosa i pune ravnopravnosti svih i u tom smislu smo uvjereni da je ovo izolovani incident. Ne može biti privilegija bilo kod naroda da slavi ili bilo kome ne dozvoli proslavu značajnih događaja i datuma, to je pravo jednako za sve. Vjerujem Policiji da će efikasno postupiti i identifikovati vandale koji su bacili ružnu sjenku na jedan zaista dostojanstven događaj“, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić (SNSD).

Njegov zamjenik Anto Domić (HDZ) smatra da ovakvi postupci razgrađuju odnose u distriktu.

„Svako skrnavljenje simbola, bez obzira da li su oni vjerski, nacionalni ili kulturni i kom narodu pripadaju, zaslužuje osudu jer nam je svima cilj da toleranciju nagrađujemo a nikako da je razgrađujemo. Iznenađen sam jer smo, očito, bili u zabludi da smo ovakve postupke prevazišli“, naglasio je Domić.

Predsjednik Skupštine i SDA u Brčkom, Esed Kadrić, je odbio komentarisati incident a u Policiji su potvrdili da su zaprimili dojavu, obavijestili Tužilaštvo i otvorili istragu o događaju.

Izvor: www.ebrcko.net

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.