RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Kroz aikido i umjetnost do promocije ljudskih prava

Sportsko Udruženje “Klub realnog aikidoa” Brčko distrikta u petak, 1. prosinca, će u Domu kulture organizirati kulturno-sportsku manifestaciju “Pokaži šta znaš u pozorištu, a ne na ulici” u okviru projekta “Budi čovjek, promoviši ljudska prava i prava djeteta”.

Davor Šolaja

Kada se prije dvije godine slična manifestacija organizirala u Brčkom, tražila se karta više. Ovaj put, organizator je, zahvaljujući podršci Vlade Brčko distrikta, uz domaće i umjetnike iz regije, obezbijedio besplatan ulaz za sve posjetitelje.

Između ostalih, očekuje se dolazak Rodoljuba Stanišića – Rore, jedinog našeg sportiste s invaliditetom sa zvanjem majstora realnog aikida.

“Zamišljeno je da se kroz ovu manifestaciju edukuju naši najmlađi, osnovci i srednjoškolci, ali i odrasli, s ciljem edukacije o kulturi ponašanja, toleranciji, te nenasilnom rješavanju problema. Takođe, želimo promovisati ljudska prava, s posebnim akcentom na osobe s posebnim potrebama i osobe s invaliditetom. Publika će imati priliku upoznati veliki broj umjetnika i sportista iz svijeta aikidoa, što će biti upotpunjeno kulturno-zabavnim programom ansambla SKUD-a “Prosvjeta” Brčko, mališana dječjeg vrtića “Bambi” i dr. “, najavio je u ime organizatora Davor Šolaja.

S obzirom da su organizatori ranije upoznali škole o manifestaciji, Šojala je i ovim putem pozvao sve građane, posebno roditelje i decu, da dođu u petak u Dom kulture u 18:00 sati kako bi sudjelovali u ovom zabavnom, ali izrazito edukativnom programu. Sportsko Udruženje “Klub realnog aikidoa” Brčko distrikta postoji petnaest godina, kao ogranak Svjetske Federacije Aikido samoobrana (World Association Aikido – Self – Defense) čiji je osnivač Miroljub Jovičić, majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan.

Udruženje trenutno broji trideset članova, od tri do šezdeset godina, koji zahvaljujući treneru Lazaru Lazareviću, osvaraju zapažene rezultate na natjecanjima. Poseban program vježbi na tereninzima prilagođen je osobama s invaliditetom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.