RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Smanjuje se broj radnika “na crno”

Prema podacima iz brčanskog Inspektorata, za devet mjeseci ove godine inspekcija je u oblasti radno-pravnog statusa izvršila ukupno 1.294 kontrola.

Glavni inspektor Azijada Ibrahimović, istakla je da je izvršeno 664 redovnih, te 67 kontrola po zahtjevu stranaka.

“U toku inspekcijske kontrole zatečeno je 1.405 osoba koje su imale regulisan radno-pravni status, odnosno imale zaključene ugovore o radu i bile prijavljene na PIO i zdravstveno osiguranje, a pronađeno 148 neprijavljenih radnika”, precizirala je Ibrahimović.

Spisak neprijavljenih radnika dostavljen je Zavodu za zapošljavanje Distrikta, te nadležnim entitetskim zavodima, koji iste brišu sa svojih evidencija nezaposlenih.

“Brčanski zavod je sa evidenciji brisao 31 osobu, zavod RS nije brisao niti jednu osobu jer nisu bili evidentirani na zavodu, a zavod u Federaciji je sa evidencije brisao tri osobe”, dodala je Ibrahimović.

Još je kazala, da inspektori rada nalažu da se tim osobama reguliše radon-pravni status, te da je na osnovu naloženih mjera naknadno prijavljeno 119 osoba.

Pored sankcija za neprijavljene radnike, postoje i sankcije za poslodavca.

Ukoliko se radi o pravnom licu, kako je istakla, novčana kazna se kreće od 1.000 do 10. 000 maraka, a za odgovorno lice od 500 do 2.000 maraka, s tim da ako se izdaje prekršajni nalog onda se uzima najniža kazna.

“Ukoliko se radi o samostalnim preduzetnicima kazna je od 1.000 do 7.000 maraka. Ako se prekršajni nalog plati u roku onda se plaća pola kazne”, kaže Ibrahimović.

Prema njenim riječima, u navedenom periodu bilo je i 99 pregleda popuna obrasca povreda na radu, te su podnesena dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato14 prekršajnih naloga u iznosu od 10.300 maraka.

Ibrahimović je naglasila, da prema podacima kojima raspolažu, je evidentno da se iz godine u godinu smanjuje broj neprijavljenih radnika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.