RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Manjak “trećeg zastupnika” će se ponavljati i usporavati rad parlamenta

Bračanski parlament danas je kroz prvo čitanje u skupštinsku proceduru pustio Zakon o zaštiti od nasilja u porodici te izmjene i dopune Zakona o diječijoj i socijalnoj zaštiti. Istodobno nisu prihvaćene izmjene i dopune Zakona o platama i drugiim naknadama u ovdašnjem pravobranilaštvu. Današnje zasjedanje inače je proteklo bez tri zastupnika iz reda Hrvata.

«Kroz pihvatanje pobrojanih zakona Skupština je otvorila više mogućnosti za rigoroznije sankcionisanje počinitelja nasilja u porodici, a istovremeno kroz Izmjene zakon o dječijoj i socijalnoj zaštiti stvaramo preduslove za povećanje nataliteta, ali i realniju i uvećanu raspodjelu naknade za tuđu njegu i pomoć», rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Komentarišući činjenicu da je današnje zasjedanje održano bez Statutom propisanih minimalno tri prisutna zastupnika iz reda Hrvata, Kadrić je konstatovao da, kada dođu na red pitanja od vitalnog nacionalnog interesa, kao što su Zakon o obrazovanju ili Budžet, to može biti problem, koji će u značajnoj mjeri otežavati rad brčanskog Parlamenta.

«Kada bi smo se svi pridržavali svih svojih obaveza kao zastupnika, ne bi trebalo biti smetnji u radu Skupštine. Međutim u politici se koriste različiti načini političke borbe, pa i oni koji zastupnike opredjeljuju da ne prisustvuju sjednicama te time iskazuju svoj politički stav. Mislim da će toga biti i u narednom periodu što će usporavati rad brčanskog Parlamenta», rekao je predsjednik Kadrić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.