RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Izmjene i dopune zakona o visokom obrazovanju

Odjel za obrazovanje pokrenuo je Izmjene i dopune zakona o visokom obrazovanju koje treba da se nađu na sutrašnjem zasijedanju Vlade Brčko Distrikta, kako bi se zaokružila pravna regulativa za  djelovanje javnih i privatnih univerziteta i fakulteta u Brčko Distriktu.

U Brčkom trenutno postoje tri javna i tri privatna univerziteta koji su u funkciji.

„Trenutno zakon koji je na snazi ne uređuje sve iz ove oblasti i zbog toga su i pokrenute ove izmjene i dopune zakona“, kazao je za Radio Brčko Senad Osmaović, šef Odjela.

Izmjene zakona tiču se procesa akreditacije onih univerziteta koji budu predali zahtjev, na način da se i zakon Brčko Distrikta prilagodi preporukama Agencije za akreditaciju BiH, kako bi studenti koji završe fakultete u Brčkom svoje dilome mogli nostrifikovati i u inostranstvu.

Formirani šesti pododjel u Odjelu za obrazovanje će se baviti tim poslom.

U Pododjelu rade tri šefa i dva pravnika, s tim što će jedna pozicija biti popunjena nakon usvajanja budžeta za ovu godinu.

U Brčkom trenutno na svih šest univerziteta, zajedno sa magistrantima i doktorantima, studira oko 4.000 studenata. Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju Brčko Distikt po ovom pitanju neće više biti „crna rupa“ ni u BiH ni u Evropi, napomenuo je Osmanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.