RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Maoči neophodna rekonstrukcija kanalizacijske mreže

Mjesna zajednica Maoča sa svojih od oko 4.500 stanovnika danas važi za jedno od najgušće naseljenih područja Brčko distrikta. Kao i u većini mjesnih zajednica, slaba realizacija kapitalnog proračuna ostavila je traga, posebno na cestovnu infrastrukturu, gdje se ove godine počelo i zastalo s asfaltiranjem dviju ulica u dužini od po 300 metara.

Jusuf Kurtalić, predsjednik MZ Maoča kaže da je došlo do loše procjene u predračunu, te da će ceste biti dovršene najvjerojatnije u 2018. godini. Od infrastrukturnih projekata koje trebaju obnovu, naveo je kanalizacijsku mrežu, izgrađenu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a koja treba obnovu u dužini od 1.000 metara. Prioritet je naselje Bašići, gdje najmanje 100 kuća mora biti priključeno na glavnu kanalizacijsku mrežu . Po pitanju vodovodne mreže, Kurtalić navodi da posjeduju vlastititi vodovod koji crpi vodu iz dva veća bunara. Za razliku od mnogih drugih naselja, Maočani nemaju problema s vodom, čak ni u ljetnom razdoblju.

Na drugoj strani, u Maoči je više ulica koje i po tri mjeseca znaju biti bez rasvjete, zbog čega se, kako Kurtalić kaže, po ovom pitanju planira provođenje projekta vrijednog 10.000 maraka.

Dom kulture u Maoči

Od ostalih uspješno realiziranih projekata, Kurtalić je podsjetio na rekonstrukciju Doma kulture. „Radovi su pri kraju, ostala je još postavka sale, te se nadamo se da ćemo ga do sljedeće godine zvanično i otvoriti. Prema mojim saznanjima, od 2009. godine izdvojeno je oko milijun maraka“, istaknuo je Kurtalić.

Podsjetimo i mi, implementacijom projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koje finaciraju vlade Švedske i Švicarske, a provodi UNDP, u Maoči je nedavno postavljeno dječje igralište, vrijedno oko 10.000 maraka. Projektni tim mjesne zajednice aplicirao je po ovom osnovu još dva projekta u vrijednosti od 44.000 maraka za sanaciju na objektu Zdravstvene stanice i na zgradi MZ Maoča.

Novoizgrađeno dječje igralište

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.