RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Maškare zabavljale Brčake

sdr

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Brčko distrikta danas je organiziralo karnevalsku zabavu koja se svake godine održava na Pokladni utorak, dan prije početka korizme, katoličkog spomendana kojim počinje razdoblje uskrsnog posta.

Nakon defilea kroz grad, upriličen je nastup učenika nekoliko brčanskih škola, koji su sa svojim nastavnicima i roditeljima vrijedno radili na pripremi maski i kostima.

Manda Koroljević, nastavnica razredne nastave u 10. Osnovnoj školi kaže da su baš za ovu priliku prethodno imali radionice na kojima su učenici mogli razvijati svoju kreativnost. Stoga smo danas na jednom mjestu imali priliku vidjeti hrvatske i srbijanske navijače, glazbenike, životinje i dr.

Mara Vrhovac, učenica 4. razreda Osnovne škole u Dubravama, kaže da se, iako joj je glazbeni uzor Milan Stanković, prerušila u rokericu. U Pipi Dugu Čarapu prerušila se Marjana Antunović iz Osnovne škole u Ulicama, dok je više djece s nastavnicom Koroljević nosilo kostime sove.

Vesela dječica su, u šarenilu i uz radoznale poglede Brčaka, iza sebe ostavljali poruku mira i međusobnog uvažavanja, bez obzira na to tko smo ili što smo.

„Ovo je prilika da pokažemo kako svatko sa svojom maskom može biti ono što želi i ispod maske kazati ono što želi, a da za to ne odgovara. Danas svi imaju pravo izgledati onako kako žele, što i jeste svrha poklada“, izjavio je predsjednik HKD „Napredak“ Anto Basić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.