Arhiva

Mijatović pozvala vlasti u BiH da obezbijede mir i sigurnost za učesnike Povorke

Uoči prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa, koja će se održati u nedjelju 8. septembra, komesarka za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović podsjeća da su LGBTI osobe sastavni dio našeg društva i kao takvi moraju biti u mogućnosti da uživaju ljudska prava i temeljne slobode, uključujući slobodu okupljanja i slobodu izražavanja, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

– Parade su od velike važnosti za podizanje svijesti o ljudskim pravima LGBTI osoba – navodi se u saopćenju iz njenog ureda.

Mijatović dalje navodi da kao komesarka za ljudska prava pri Vijeću Evrope i građanka Bosne i Hercegovine potpuno podržava ovaj događaj i smatra ga važnim korakom prema postizanju jednakosti za sve građane ove države.

– Ovo također predstavlja test za usklađenost Bosne i Hercegovine sa međunarodnim i nacionalnim pravom. Kao država članica Vijeća Evrope, Bosna i Hercegovina mora svakom građaninu zajamčiti uživanje ljudskih prava i osnovnih sloboda zagarantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Štaviše, Zakon o borbi protiv diskriminacije Bosne i Hercegovine zabranjuje diskriminaciju pojedinaca ili grupa ljudi na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili spolnih karakteristika i predviđa sankcije za kršenje odredaba ovog zakona – kazala je Mijatović u saopćenju.

One je pozvala vlasti da preduzmu sve neophodne mjere da omoguće održavanje parade u miru i sigurnosti, naglašavajući da je ovo kako pitanje ljudskog dostojanstva tako i poštivanja obaveza ljudskih prava.

Pozvala je poolitičke lidere u BiH da se suzdrže od dijela i riječi koji bi spriječili LGBTI populaciju da iskoriste svoja ljudska prava na slobodu i okupljanje.

– Radujem se Paradi ponosa u Sarajevu. Iako je ovo prvi ovakav događaj te vrste u BiH. Nadam se da samo-afirmacija i vidljivost LGBTI osoba više neće biti neuobičajene – zaključila je Mijatović.

Izvor: http://www.fena.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button