RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

Marić: Za Zemaljski muzej BiH 2022. zadovoljavajuća, zabilježeno oko 100.000 posjetilaca

Za Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ova godina je bila zadovoljavajuća što se tiče posjeta i realiziranih programa. Uspjeli smo ostvariti veliki dio aktivnosti planiranih unutrašnjim planom rada, a koje su uglavnom bile fokusirane na građevinske i sanacijske radove obnove pojedinačnih zgrada – kazala je Feni zamjenica direktora ZMBiH Ana Marić, rezimirajući rad te muzejske institucije u 2022. godini.

Marić je istakla da će neke od tih aktivnosti biti nastavljene i u narednoj godini.

– Pored svakodnevnih obaveza kustosa, konzervatora i drugog osoblja, ugostili smo četiri povremene izložbe, otvorili jednu povremenu izložbu u našoj produkciji, objavili jednu monografiju i novo izdanje Sarajevske hagade na francuskom jeziku. Posebno trebamo naglasiti potpisivanje ugovora s Univerzitetom u Sarajevu, čime smo postali naučna i nastavna baza Univerziteta, što će se svakako pozitivno odraziti na naučno djelovanje i poziciju Muzeja u širem smislu – kazala je Marić.

Muzej je u toku godine zabilježio nešto manje od 100.000 posjetilaca, od čega oko 40.000 s plaćenim ulaznicama, a ostatak kroz dane otvorenih vrata koje su podržali ASA grupacija, Irska ambasada, UNESCO BiH, Grad Sarajevo i drugi.

– Organizirane posjete osnovnih i srednjih škola bile su izrazito intenzivne tokom maja i septembra/oktobra, a posjetila su nas školska djeca iz svih krajeva Bosne i Hercegovine – istakla je Marić.

Govoreći o tome šta je bilo najposjećenije od programa, navela je da su to bile otvorenja izložbi, posebno nedavno otvorene izložbe “Herbarium”, soba sa Sarajevskom hagadom u terminima kad je dostupna javnosti, te različite radionice.

Prema njenim riječima, zbog kompleksnih sanacijskih radova, dio izložbi na odjeljenjima za prirodne nauke i etnologiju nije bio dostupan cijele godine.

– Nakon završetka sanacijskih radova, trenutno je moguće vidjeti sve stalne izložbe na odjeljenjima za arheologiju i prirodne nauke, dok se ponovno otvaranje stalnog postava na Odjeljenju za etnologiju očekuje u prvom dijelu sljedeće godine. U ovom trenutku moguće je vidjeti još i povremene tematske izložbe “Sevdalinka – slika, riječ i zvuk”, “Herbarium” i “YSL par Pierre & Alexandra Boulat” – kazala je Marić.

Upoređujući posjećenost Zemaljskom muzeju BiH u ovoj u odnosu na prethodne godine, ocijenila je da je posjećenost bila znatno bolja u odnosu na prethodne dvije godine, što je direktno povezano s prestankom pandemije i povratkom društva normalnom životu.

– Prema trenutnim procjenama, u 2022. godini posjetom smo se približili rekordnoj 2019. godini i nadamo se da će trend posjete i dalje rasti – istakla je.

Govoreći o planovima Zemaljskog muzeja BiH za iduću godinu, Marić je istakla da je planirano nekoliko značajnijih aktivnosti.

– Za 2023. godinu, u kojoj obilježavamo 135. godišnjicu osnivanja Zemaljskom muzeja BiH, planirano je nekoliko važnijih aktivnosti: otvaranje stalne izložbe “Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine”, promocije novih sveski Glasnika i novih monografija, te nekoliko atraktivnih povremenih izložbi. Također, planirano je nastaviti s radom na poboljšanju infrastrukture muzejskih objekata, podizanju standarda rada za uposlenike i naravno, zaštite zbirke, što se uglavnom realizira kroz različite međunarodne projekte podržane od programa koje provode ambasade SAD-a, Švedske, Francuske, Češke i drugih – zaključila je za Fenu Marić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Bosna i Hercegovina veselo ušla u 2022. godinu

Radio Brčko

Делегација Свјетске банке сутра у посјети Брчко дистрикту

Radio Brčko

U Sarajevu oduzeta droga i oružje

Radio Brčko