RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Miroslav Tomić optužen da je prijetio sutkinji i drugim službenim licima u vršenju njihove funkcije

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Miroslava Tomića iz Dubrava kod Brčkog zbog sumnje da je tokom krivičnog procesa, koji se protiv njega vodi pred pravosuđem Distrikta, prijetio sutkinji i policijskim službenicima u tom gradu. Tomiću, koji je za paljevinu jedne kuće izvršenu početkom godine osuđen na dvogodišnji zatvorsku kaznu, novom optužnicom Tužilaštva Distrikta stavljeno je na teret i ugrožavanje sigurnosti više službenih lica u pravosuđu i Policiji Brčko Distrikta.

Prema optužnici, 27-godišnji Tomić tereti se da je nakon hapšenja početkom godine, u toku provođenja istražnog postupka zbog krivičnih djela paljevine i izazivanja opće opasnosti, prijetinjama ugrozio sigurnost više  službenih lica u vezi s vršenjem njihove funkcije. Njemu se stavlja na teret da je 19. februara izrekao ozbiljnu prijetnju sutkinji, koja ga je prije deset godina osudila zbog krivičnog djela ubistva, te dvojici policijskih službenika angažiranih u ovogodišnjem postupku protiv njega.

Nova optužnica protiv Tomića sudu je dostavljena na potvrđivanje s prijedlogom da se optuženom izrekne mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja. Tužilaštvo će po potvrđivanju optužnice nastaviti daljnje zastupanje optužbe pred sudovima Distrikta s ciljem utvrđivanja krivice počinioca, njegovog kažnjavanja i upućivanja na obavezno liječenje. Tokom postupka optuženi će na sudska ročišta biti dovođen iz pritvorske jedinice nadležne ustanove u koju je, nakon kraćeg boravka na slobodi, nedavno ponovo smješten.

Podsjetimo, nakon osude na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, koja mu je nedavno izrečena za paljevinu jedne kuće u Dubravama, Tomiću je prije sedam dana, a poslije kratkotrajnog boravka na slobodi, ponovo određen pritvor. Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH se, insistirajući na opravdanosti pritvora, dva puta žalilo na odluke Osnovnog suda kojima je ova mjera uporno odbijana, pa će tako Tomiću, zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela, do daljnjeg biti oduzeta sloboda.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo, dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.