RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Počela konferencija “Procjena ugroženosti Brčko distrikta”

U Brčkom je počela dvodnevna konferencija Procjena ugroženosti teritorije Brčko distrikta BiH i Studija jačanja kapaciteta otpornosti za katastrofe. Konferenciju su organizirali Konzultantska kuća INZA iz Sarajeva, Vlada Brčko distrikta i Ministarstvo sigurnosti BiH.

Predstavnici Konzultantske kuće INZA održali su prezentaciju projekta, odnosno izrade dokumenata u skladu s projektom „Hitnog oporavka od poplava“. U prikupljanju podataka sudjelovalo je 25 institucija iz Brčkog, od kojih javne ustanove i nekoliko nevladinih organizacija.

Edin Garaplija, projekt menadžer i generalni direktor INZA-a kaže da su obradili oko desetak reprezentativnih rizika (hidroološki, geološki – odroni i klizišta, biorizici, tehničko-tehnološki, rizici prekida kritične infrasturkture i dr.), koji su poslužili za osnovu procjene daljnjeg sustava zaštite i spašavanja Brčko distrikta. Rezultati su dali prijedloge mjera, oko 60 preporuka i 50 egzaktnih mjera.

Mićo Simikić, šef Pododjela za zaštitu i sigurnost u Vladi Brčko distrikta ukazao je na značaj ovog dokumenta, koji će omogućiti jedinstvenu bazu podataka elementarnih nepogoda.

Uz sudjelovanje domaćih, prezentaciji projekta prisustvovali su gosti iz Hrvatske, Srbije i Makedonije. Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljenje javnim ulaganjem Vlade Republike Srbije ukazao je i na značaj regionalnog povezivanja.

Gordana Naumovska, zamjenica direktora Odjela za međunarodnu suradnju Centra za krizni menadžment Republike Makedonije naglasila je važnost međudržavne suradnje, ali i značaj privatno-javnog partnerstva, dok je Idriz Brković, šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja Ministarstva sigurnosti BiH mišljenja da je ovaj dokument, nastao prema standardima EU, dobra podloga za izradu i drugih ovakvih procjena u ostalim lokalnim zajednicama.

Na današnjoj konferenciji predstavljeni su finalni dokumenti, izrađeni u skladu s najboljom međunarodnom praksom i metodologijom Europske unije, koja podrazumijeva EU smjernice i principe Globalnog plana za identifikaciju rizika – GRIP. Za sutra su najavljene panel diskusije na temu “Regionalna suradnja” i “Integriran sustav zaštite i spašavanja”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.