RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Miroslavu Tomiću dvije godine zatvora za paljevinu kuće u Dubravama

Postupajući po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta, Osnovni sud u Brčkom donio je presudu kojom je Miroslava Tomića (27) osudio za paljevinu jedne porodične kuće u Dubravama kod Brčkog. Tomiću, koji je i ranije osuđivan, izrečena je kazna zatvora od dvije godine, nakon što je Tužilaštvo pred tim sudom dokazalo da je kriv za podmetanje požara u kući mještanina M.M. početkom ove godine.

Tri mjeseca nakon otkrivanja, hapšenja i pritvaranja Tomića zbog sumnji da je izvršio paljevine dviju kuća i izazivanje opće opasnosti u ovom mjestu, Tužilaštvo Distrikta okončalo je istragu, te je protiv njega podiglo optužnicu. Stavljeno mu je na teret da je 19. februara podmetnuo požar najprije u kući lica s inicijalima M.M. (oko 02,30 sati), a nešto kasnije (oko 04.30) i u kući njegove tetke, u kojoj je ranije stanovao. Tomić je takođe optužen da je podmetanjem požara u jednoj od tih kuća ugrozio i ostale obližnje nastanjene objekte čime je izazvao opasnost po život ljudi i imovinu većeg obima – navodi se u optužnici. Tužilaštvo je osiguralo i uz optužnicu dostavilo na daljnji krivični postupak blizu dvije stotine dokaza prikupljenih tokom manje od tri mjeseca istrage. Ocjenjujući da su dokazani optužni navodi o izazivanju požara u kući M.M. Osnovni sud je optuženog Tomića, koji je nedavno izdržao kaznu za ubistvo sugrađanke, oglasio krivim za krivično djelo paljevine (iz člana  295. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) oslobodivši ga ostalih optužbi. Pored toga, Sud je optuženog pustio na slobodu ukidanjem pritvora, koji mu je ranije na prijedlog Tužilaštva određen i više puta produžavan zbog opasnosti da će pobjeći ili ponoviti krivično djelo. Sud je prethodno odbio prijedlog Tužilaštva da se optuženom, imajući u vidu sve okolnosti krivičnog djela i ličnost počinioca, produži boravak u pritvoru i nakon izricanja presude, iako se bitne okolnosti za donošenje takve odluke od ranije uopće nisu promijenile.

S obzirom da su obje sudske odluke nepravosnažne moći će se preispitivati izjavljivanjem žalbi Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH. Po prijemu njihovih pisanih otpravka, Tužilaštvo Distrikta će svakako izjaviti žalbu kako na presudu, zbog njenog oslobađajućeg dijela, tako i na rješenje o ukidanju pritvora i puštanju optuženog na slobodu.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH ocjenjuje da je naročita fokusiranost institucija na zaštitu sigurnosti građana i njihove imovine u vezi s ovim postupkom i dalje neophodna.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!