RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Млади се требају активније укључити у процес евопских интеграција

Млади се морају активно укључити у процесе на путу ка Европској унији, јер је њихов активизам на том путу добар спој који може донијети добре резултате сваком граду и свакој држави.

Ово је нам је изјавио Срђан Блажић, шеф Одјељења за стручне и административне послове у који је име брчанске Владе јуче у Београду присуствовао завршној сесији реализације пројекта под називом „Преведи ЕУ“.
Пројекат је у оквиру обиљежавања недјеље људских права организовала невладина организација „Либеро“ из београдске општине Врачар, гдје су се и одржале радионице.

„Овим радионицама се младима жели практично да покаже, шта доноси Европска унија. Кроз више радионица младима из Љубљане, Скопља, Брчког и Београда предавачи су на практичан начин указивали на бенефите које друштву у цјелини доноси чланство у Европској унији. Потписали смо меморандум о сарадњи између ове четири општине у коме исказујемо добре намјере даље сарадње у области европских интеграција и по питању младих“ прецизирао је шеф Блажић. у организацији општине Врачар

Он је изразио задовољство оствареном сарадњом са владиним сектором и невладиним организацијама из ове три државе.
„Ја сам ове људе и представнике невладиних организација позвао да наредне године посјете Брчко и да виде како Брчко дистрикт функционише, како овдје живе млади, како се ради по питању Европске уније. Направили смо добре контакте са људима из Љубљане и Скопља и те градове ћемо посјетити, како бисмо видјели њихова искуства, прије свих Словеније и њихова искуства на путу ка Европској унији и рјешавања питања младих“ рекао је Блажић.

По његовим ријечима посебно важно је било присуство људи из Љубљане који су били предавачи на радионицама и њихова искуства у европским интеграцијама.
Јасмин Јашаревић, генерални менаџер ПРОНИ центра, чији представници су током тродневних радионица представљали невладин сектор из Брчког истакао је да су учесници овог скупа покушали да нађу начина како помоћи младима у процесу европских интеграција.

„Обиљежили смо Међународни дан људских права. Одржана је медијска презентација цијелог пројекта на којој је било око 300 учесника, те четири тематске радионице које су се тицале људских права и то права на посао, права на образовање те мобилност младих“,рекао нам је Јашаревић.
Он је изразио наду да ће сарадња невладиног сектора из ова четири града бити настављена већ у мају у Љубљани наредне године.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.